Přesunout vlákno do jiné kategorie

 Chystáte se přesunout vlákno z kategorie Hlavní diskuze do zvolené kategorie.


21.03.2013 (15:38:54)
loučák:
jen taková technická, co je to ten karbon zač?? Teť myslím ten kompozitní materiál, né usazeniny ve vejfuku. Uvedu příklad, bývalýho kolegu z týmu smetlo zezadu na křižovatce auto, on měl 2 zlomený obratle a tři žebra, ale ta zadní část rámu nebyla zlomená jako to rádi dělají rámy ze slitin hliníku, opravdu se stalo to, že se ten rám "rozpletl", prostě to místo přerušení rámu bylo takový jako rozčepýřený, to zkrátka to vypadalo jeko vrabčí hnízdo. Ono se to tak o karbonu říká, že karbonovej rám nepraskne, že se rozplete, ale já tomu nechtěl věřit, dokud jsem to neviděl. Ale zase když moc dotáhnete karbonovou sedlovku, tak jednoho krásnýho dne podél hrany té objímky praskne, ale úplně odlišně, to je zkrátka jak uřízlý laserem. Jak je toto možný?? **17
21.03.2013 (15:52:21)
bkralik (web) :
Ač se to může zdát divný, tak z uhlíku (=anglicky carbon) se dají vytáhnout vlákna podobná jako ze skla - jsou tenoučká asi 6 um, pevná a ohebná (http://cs.wikipedia.org/wiki/Uhl%C3%ADkov%C3%A9_vl%C3%A... ). Z těch uděláš něco jako "nitě" a z těch upleteš látku, tkaninu. Pomocí té potom vylaminuješ co potřebuješ, jednoduše řečeno jí naskládáš do formy a prosytíš epoxidovou pryskyřicí. Když to máš udělaný správně, tak ti stačí jenom tenká vrstva, protože ten materiál je potom dost pevný.
To že se to při většim nárazu rozplete je jednoduchý - prostě praskne a rozláme se ten epoxid a zůstane ti tam jenom ta tkanina. Ty vlákna jsou tak pevný, že nárazem z boku je prostě nepřetrhneš.

jako technologie jsou uhlíkový kompozity bombová věc - mají jenom jednu nevýhodu - ta uhlíková tkanina je dost drahá - klidně 5 tisíc na metr čtvrečnej, přičemž když něco děláš, tak musíš dát alespoň čtyři pět vrstev. Proto se stále dneska ještě používá sklolaminát - místo uhlíku se tam používá sklo - skelná tkanina. Potom je to trochu těžší a míň pevný.
Pak se ještě dělá takovej ten falešnej uhlíkovej laminát, kdy to celý uděláš ze skelný tkaniny a navrch dáš na okrasu jednu vrstvu toho uhlíku...
21.03.2013 (15:53:48)
aybac:
Hm, a nebudou pak ty vlastnosti z větší části záviset na použitém epoxidu ?
21.03.2013 (15:57:53)
bkralik (web) :
Z části samozřejmě ano, ale ne tolik. Je to celkem dost podobné "betonu", tam máš taky beton a ocelové výstuže. Jenom tady bych řekl že je rozdíl v tom, že toho epoxidu je tam minimální množství - jenom dělá z těch vláken pevný celek - kompozit. Proto se taky laminuje vakuově - ve výsledku se celá forma obalí do takového igelitového pytle, ze kterého se vysaje vzduch. To zaprvé celek stlačí, takže ty vrstvy se dostanou blíž k sobě a zadruhé to "vymačká" přebytečný epoxid...
21.03.2013 (16:04:13)
bkralik (web) :
jinak teď koukám na havel-composites a vidím že jsem tu cenu uhlíkové tkaniny trochu přestřelil - levnější jsou už od 1000kč/metr^2. Ale sklo je stejně výrazně levnější, řádově 100kč/metr^2.
A samozřejmě - všechno to není vůbec tak jednoduchý, jak jsem říkal. Ne že bych tomu rozumněl o moc víc, ale laminovat cokoliv chce trochu praxe...
21.03.2013 (17:15:03)
loučák:
díky moc, už jsem to nějak pochopil. No, není asi nic lehkého vyrobit rám z kompozitů, už chápu proč na Moravě v RB raději svařujou z duralovejch trubek **01 A jak ty vlákna můžou bejt asi tak dlouhý? Je tam nějaký omezení? Jo a třeba o Authorech rv. 2009 který byly z carbonu, tak že když zůstaly v autě v létě, tak že natrvalo změkly. To způsobila špatná pryskyřice?
21.03.2013 (17:23:30)
loučák:
Jo a na nejdažší silničky se dávají do nábojů "keramický ložska". A to je co zač? To je celý z keramiky, nebo jsou kuličky z keramiky, nebo pouzdro z keramiky?
21.03.2013 (17:31:11)
bkralik (web) :
Nevím jak jsou dlouhý ty samotný 6um vlákna (ty nevidíš...), ale dělají se takové prameny příze a to je dlouhé prakticky neomezeně, měli jsme toho doma asi 20 metrů (takový uhlíkový "provázek")

A jinak keramický ložiska se říká ložiskům s keramickejma kuličkama. Když s nima budeš něco dělat, tak bacha, když se trochu asymetricky zmáčknout (třeba při blbém zalisování), tak v tom ty kuličky klíďo popraskaj.
22.03.2013 (11:07:10)
loučák:
dobře, díky za odpovědi, už je mi to trochu jasnější **04
Jinak dá se třeba ten prasklej rám nějak opravit, koupit si to carbonový plátno a nalepit to tam? Přecejen je to týmovej kolega a on by mě taky nenechal nikdy ve štichu, tak kdyby tu byla aspoň nějaká šance, tak bych se do toho dal


Přezdívka:*
Heslo:*
Kam:

Zde lze přesunout vlákno do jiné kategorie. Tuto operaci může udělat pouze admin.
Seznam uživatelů
Zpět na knihu