Smazat příspěvek

 Chystáte se smazat odpověď z kategorie Hlavní diskuze:


19.04.2020 (12:05:39)
VroutekB:
Tak teď nevím, jestli ze sebe děláš blbýho naschvál 8bite, nebo máš ten diplom jít fakt vrátit. To nevíš co znamená v laplacce 1/s a jak to vypadá po Z-transformaci do diskrétu?
Slabší odvar z "řízení a buzerace" sem měl taky, ale považuju to za jednu z nejužitečnějších věcí, co mě v tý škole naučili, když nepočítám jiný základy k pochopení pokročilý matematiky s klikatými hady a jinými divnými symboly, který se občas někde potkají,

1/s je integrátor. kapiš? Tam žádný dělení neptořebuješ. Po Z transformaci to znamená: "Vemu starou hodnotu a přičtu k ní novou, zapamatuju co vyšlo." To fakt nevede na žádný operace dělení. nejsložitejší operace je tam to násobení a na tu máš ve FPGA obvykle dedikovanej HW.

Celá diferenciální rovnice pro PS regulátor v přírůstkovým tvaru je y(n) = y(n-1) + A0*x(n) + A1*x(n-1), kde A0 a A1 jsou konstanty (A0 = Kp+Ki, A1 = Kp). Já na tom nevidím nic, co by se nedalo v HW triviálně spravit.
https://i.imgur.com/p8x51rK.png
A na to aby to fungovalo, potřebuješ akorát neuvěřitelně složitej stavovej automat o 3 stavech: Dělej howno, násob A0, násob A1.

Na implementaci 16bit fixedpoint PS regulátoru potřebuješ akorát jednu 16x16 násobičku, jeden 32bitovej akumulátor (registr + sčítačka), jeden 16b registr stavový proměnný x(n-1) a pár multiplexerů, abys na vstupu sčítačky mohl prostřídat ty dvě konstanty a na druhým vstupu x(n) a x(n-1).

Pořád ti na tom připadá něco neuvěřitelně složitýho a nerealizovatelnýho? Možná to, že je v tom schématu dlouhá kombinační cesta zleva až k tomu ACCumulátoru, ale tak HWová násobička ve FPGA má volitelný dedikovaný registry v sobě, takže jí oregistrovat ze všech tří stran stojí ve fabricu přesně 0 resourců navíc a jen to přidá asi dva stavy do toho řídícího automatu. A i bez těch registrů to poběží víc než dost rychle, na to co je potřeba.

Snad jsem to srozumitelně vysvětlil.

Ultralevný FPGA máš třeba EP4CE6E22C8N, nebo cokoliv menšího od Lattice, třeba LCMXO2 řada.


Přezdívka:*
Heslo:*

███   █ █   ███   
  █   █ █   █ █   
 █    ███   ███   
 █      █   █ █   
 █      █   ███   
Opiš:*

Zde můžete smazat vlastní vlákno nebo kteroukoliv odpověď v něm. Můžete smazat vlastní odpověď v cizím vlákně, pokud na ni ještě nikdo jiný nereagoval. Mazat cizí vlákna a odpovědi v nich mohou pouze admini. Smazání příspěvku je nevratná operace! Smazáním vzkazu se smažou i odpovědi na něj.
Seznam uživatelů
Zpět na knihu