Smazat příspěvek

 Chystáte se smazat odpověď z kategorie Hlavní diskuze:


13.09.2021 (10:51:33)
VroutekB:
Takže tam má dát 1f chránič, a pak nevypadne celé patro, když bude viset na tom jednom chrániči, nebo co za nesmysl si to vymyslel?
Lednice mimo chránič je asi tolerovaná, viz ČSN 33 2000-4-41, byť s tím někteří revizáci nemusí souhlasit.
Pozor na to, že zmíněná norma vyžaduje, že světelné okruhy dostupné laikovi (tzn v bytě tak nějak vše) musí být za proudovým chráničem připojeny také.
Taky pamatuj na ČSN 33 2130, zejména že na jednom okruhu smíš mít maximálně 10 vývodů/zásuvek. (za jeden vývod lze počítat i třeba 2 zásuvky v dvojrámečku).
Proudový chránič je doporučený použít typu A, které dokáží reagovat i na stejnosměrné pulzující proudy. (ale nutné to není, standardní typy AC jsou zatím asi ok).
A v neposlední řadě si dobře promysli rozložení výkonů na jednotlivé okruhy. Lednice (samostatně), pračka, myčka, trouba,varná konvice. Ke sporáku si dotáhni 3f (5x2.5) pro varnou desku, i kdybys měl zrovna varnou desku na plyn - poděkuješ si později.
Pokud si budeš sám navrhovat i umístění zásuvek a vypínačů a svítidel, seznam se s pojmem instalační zóny (viz 33 2130 výše). Zejména v koupelně je to důležité. Jinak s tebou revizák kamarád nebude a docela po právu ti revizi nedá.
Pozor taky, že v nějaké novější tuším ed 3. té 33 2130 je požadavek na extra proudový chránič pro světelné okruhy a ještě je tam nějaká (imho) debilní formulace, že musí být 1 chránič na 1 světelný okruh (což je imho píčovina jako řemen, ale co už. Výrobci asi potřebují zvednout prodeje chráničů..)
Stejně tak připomínám, že minimální průřez vodiče PEN je 10mm^2 v Cu a 16 v Al. PEN se zlačí modrou návlečkou na zž vodiči. A pokud si jdeš měnit i fousy od elektroměru do bytu, tak se seznam dobře i s připojovacíma podmínkama PRE/ČEZu nebo u koho to máš (podnikové normy volně ke stažení na netu). Pokud si chceš hrát na projektanta, tak minimálně tu ČSN 33 2310 si kup a dobře prostuduj.
Jo a v neposlední řadě, si kup pořádnou a kvalitní rozvodnici. Nech si tam dostatečnou rezervu (počet modulů extra) A nezapomeň provést výpočet oteplení rozvodnice.
PS: Hrát si na projektanta není sranda, když to člověk šecko nezná.


Přezdívka:*
Heslo:*

███   ███   ███   
█     █     █     
███   ███   ███   
█ █   █ █     █   
███   ███   ███   
Opiš:*

Zde můžete smazat vlastní vlákno nebo kteroukoliv odpověď v něm. Můžete smazat vlastní odpověď v cizím vlákně, pokud na ni ještě nikdo jiný nereagoval. Mazat cizí vlákna a odpovědi v nich mohou pouze admini. Smazání příspěvku je nevratná operace! Smazáním vzkazu se smažou i odpovědi na něj.
Seznam uživatelů
Zpět na knihu