Smazat příspěvek

 Chystáte se smazat odpověď z kategorie Hlavní diskuze:


27.10.2022 (12:25:23)
MrSlehofer obalka :
Hlavní princip spočívá v superponování PWMky modulované videosignálem na vertikální rampu. Díky tomu při synchronizaci časovky na horizontální synchronizaci vzniknou na osciloskopu 2 rastry nad sebou. Ta PWMka dokáže modulovat jas rastru, tím že když je černá, tak se drží v horním rastru, a když je bílá tak v dolním pozorovaném rastru, stupně šedi vznikají dle četnosti bílé a černé (protože je omezená ostrost osciloskopu a lidské oko zprůměruje, je to ekvivalent ditheringu obrázků).

PWMka vzniká ve třetím schmittu, který je zapojený jako relaxační oscilátor a je modulovaný přes odpor R6 (a přes vnitřní odpory děliče a trimrů předním) z videosignálu, kterému je přes diodu D1 obnovena stejnosměrná složka. (s modulací se krom šířky pulzu mění i frekvence, což pro tento účel není problémem)

Pro generaci klesající vertikální rampy slouží kondenzátorem C11 bootstrapovaný napěťový sledovač tvořený Q2, který sleduje a nabíjí konstantním proudem kondenzátor C9. Napětí na kondenzátoru C9 se periodicky odděleným impulzem vertikální synchronizace přes diodu D3 resetuje, takže díky tomu na něm a na výstupu sledovače vzniká hezky lineární vertikální rampa.

Oddělení vertikální synchronizace se provádí v šestém schmittu, který se překlopí pouze v případě, kdy se kondenzátor C4 stihne vybít. Vybít se stihne pouze, když se ve složené synchronizaci objeví pulz vertikální synchronizace, která trvá podstatně déle než pulz horizontální.

K oddělení složené synchronizace z video signálu slouží Q1, který vygeneruje v případě přítomnosti synchronizačního pulzu proudový pulz kolektorem. Proudový pulz pak vyvolá napěťový pulz na odporu R3, který schmitt invertuje a posílí.

Posílený a invertovaný pulz složené synchronizace se dále ještě prodlouží na zhruba 50% střídu pomocí monostabilního KO tvořeného C8, R10 a D2 a pátým schmittem. Takto prodloužený pulz, nyní již obdélníkový průběh poslouží ke generaci záporného napětí střídavým navázáním přes kondenzátor C7 na usměrňovač tvořený D4 a D5 a vyhlazený C10. Díky generaci záporného napětí pomocí synchronizační frekvence se předejde nekoherentnímu rušení výstupního signálu.

Na výstupu se vygenerovaná PWM, vertikální rampa a záporné napětí sečte ve vhodném poměru pomocí odporů R13, R14 a R15 pro 75 ohm vedení.
PWM bude mít zhruba 2x vliv než vertikální rampa a záporné napětí zajistí, aby spodní rastr byl centrovaný stejnosměrně kolem nuly.


Přezdívka:*
Heslo:*

███   ███   ███   
  █   █ █   █     
███   ███   ███   
█       █     █   
███   ███   ███   
Opiš:*

Zde můžete smazat vlastní vlákno nebo kteroukoliv odpověď v něm. Můžete smazat vlastní odpověď v cizím vlákně, pokud na ni ještě nikdo jiný nereagoval. Mazat cizí vlákna a odpovědi v nich mohou pouze admini. Smazání příspěvku je nevratná operace! Smazáním vzkazu se smažou i odpovědi na něj.
Seznam uživatelů
Zpět na knihu