Smazat příspěvek

 Chystáte se smazat zprávu (se všemi případnými odpověďmi) z kategorie Hlavní diskuze:


4.06.2013 (19:36:11)
Peťan (web) :
Dnes jsem narazil na toto: http://www.directional-sound.com/audiospotlight.eu/inde... Zkuste někdo namodulovat zvuk na ultrazvuk (jak říkaj ve videu) a vyzkoušet jak to funguje. Nebo ste se s tím už setkali?
4.06.2013 (19:37:51)
antibalda:
Error 404 je velice zajímavý **02
4.06.2013 (19:50:55)
Peťan (web) :
Danykoj to zkracuje odkazy a doplňuje tečkama. Zkus tohle: http://www.directional-sound.com/audiospotlight.eu
4.06.2013 (19:54:13)
Mára obalka :
To bylo jeden čas natažený v technický knihovně v praze - fungovalo to
4.06.2013 (20:17:38)
.:
Tohle ukazovali na Brněnském veletrhu někdy před deseti lety. Nějaká firma tam log bovala u pošty, a chtěli to natlačit do hal, aby prej hlášeníma u okýnek nerušili zákazníky. Nakonec se na poštách objevily číselné tabule, a tohle šlo do kopru. To je dobrý tak na nějaké psychologické pokusy, kde se z dálky mluví do davu, a slyší to jen zaměřený objekt. Funguje to na nelineárním šíření fátzově modulovanýho ultrazvuku. Existuje i opačný princip, kde se dá udělat velmi citlivý směrový mikrofon. V podstatě aspoň to co ukazují nepřesáhlo úroveň technické hračky. Dá se s tím ale udělat třeba vysoce účinný kompresor, a nebo zvuková zbraň. Hrála si s tím kanadská armáda.
4.06.2013 (20:25:51)
Peťan (web) :
jj, máš pravdu. Vzpomínám si, že jsem před mnoha lety viděl někde v ABC(?) na obrázku auto, na kterým byl taky takovej placatej "reprák". Teď jsem koukal na net a "LRAD" je to správný heslo do Google :)
4.06.2013 (21:44:29)
Igi obalka :
Nejak nechapu, jak to pak clovek muze slyset, kdyz to je ultrazvuk.. To se nejak zmoduluje do slys. pasma tim prenosem? Jakoze nejak tim nelin. sirenim(jak to vubec mysli nelinearni sireni? jakoze v urictem prostoru se vlna siri rychleji, jinde pomaleji?) tak tim tam vznikne jakoby smesovac, takze my slysime ty rozdilove frekvence?
4.06.2013 (22:17:01)
Aldyhm obalka :
Jo, s tím jsem si chvilku hrál, ale jsem moc líný na to, abych s tím nějak pokročil **02
>Igi
Samotný princip funkce je celkem složitý, zjednodušeně řečeno máš ultrazvuk, který je amplitudově modulovaný slyšitelným zvukem. Ultrazvuk se pak šíří v úzkém paprsku, což s normálním zvukem není možné. Při interakci s nějakou pevnou látkou se to pak chová dost zajímavě.
Jak jsem řekl, chvilku jsem si s tím hrál a chtěl bych zkoumat co to dělá při různých modulacích a při interakcích, ale jaksi na to není čas a vůle... (Místo toho jsem se dostal k experimentování s extrémně hlasitými zvuky (tlakové vlny apod.), což je tady s tímto fenoménem dost úzce spojené.) Hodně se tady uplatňuje adiabatický děj (plyn se při stlačení zahřívá a naopak). Ale na vysvětlení si spíš prolistuj nějaké dokumenty, tady se to těžko vysvětluje (jak jsem řekl, není to tak jednoduché).
5.06.2013 (08:28:12)
.:
Hrál jste si někdy někdo s takzvanou termoakustikou? Třeba dutý kovový knoflík dobře tepelně vodivý uvnitř s přepážkou, který se zahřeje zapalovačem, a on se rozpíská, až lidem okolo zvoní v uších. Je groteskní, jak to dneska v Emerice trapně zkoumají, a přitom totéž jen ne pod názvem "termoakustika" popisuje již například Maxwel ve svých skoro dvěstě let starých fyzikálních spisech i s teorií jak to funguje...**37
5.06.2013 (11:17:50)
Aldyhm obalka :
>.
S termoakustikou si teď taky začínám hrát. Tu síťku v té trubici bych chtěl zkusit žhavit elektricky, aby to hvízdalo déle. Akorát v paneláku to holt není nejlepší **02
5.06.2013 (12:44:28)
.:
Ta síťka v té skleněné trubce se dá žhavit indukčně VF, ale účinnost Vás silně asi zklame. Zkuste nějaké těžké páry místo vzduchu, třeba freon nebo perchloretylen, a na okraji odparu. Před časem byl prezentován nějaký starý vědecký šoumen na Oslu, musel jsem se tomu mírně smát. Dnes ve věku 21.století technické revoluce je ovšem teoretické a následně čarování asi tou nejpoužívanější metodou. Maxwel asi musí v hrobě natřásat hlínu......**37
6.06.2013 (20:05:44)
.:
Tak jsem se díval na ten LRAD, ale principem mi to připadá jako slabota. Ten můj piezoměnič v hajzltrubce kdysi dovedl vyseknout do kladívkový čtvrtky na dva metry deseticentimetrový kolečko, ze kterýho vylítly drobný rozsekaný jemný papírky. Samozřejmě že to bylo jenom jednoraný...**37


Přezdívka:*
Heslo:*

███   ███   █ █   
  █   █ █   █ █   
 █    ███   ███   
 █      █     █   
 █    ███     █   
Opiš:*

Zde můžete smazat vlastní vlákno nebo kteroukoliv odpověď v něm. Můžete smazat vlastní odpověď v cizím vlákně, pokud na ni ještě nikdo jiný nereagoval. Mazat cizí vlákna a odpovědi v nich mohou pouze admini. Smazání příspěvku je nevratná operace! Smazáním vzkazu se smažou i odpovědi na něj.
Seznam uživatelů
Zpět na knihu