Smazat příspěvek

 Chystáte se smazat zprávu (se všemi případnými odpověďmi) z kategorie Hlavní diskuze:


25.06.2013 (20:51:31)
StandaM (web) :
Kontrolni otazka: uvazuju, ze bych si trochu hral s rentgenem (po dukladnem odstineni pochopitelne) a zvolil jsem kvuli chlazeni koncepci s uzemnenou anodou. To ma pochopitelne problem, pac je treba napajet zhaveni izolovane. Muj puvodni zamer byl udelat z VN kabelu smycku pripojenou prostredkem na VN zdroj a nekde na ni navliknout jadro z TV trafa, ktery tam indukuje zhavici proud. Budim to push-pull koncakem rizenym PWM z jednocipu (abych si trochu pripomnel programovani MCU). Ne ze by to neslo, ale rad bych, aby to proud regulovalo, ne jen nastavovalo na zakladne nejake lookup. Poradil by nekdo co nejjednodussi zpusob mereni proudu? Predpokladal jsem snimani na malym R v emitorech MOSFETu, ale to zahrnuje i ztraty zejmena v jadre a vysledek je znacne promenlivy s napajecim napetim. Nejak se mi tam fakt nechce cpat dalsi jadro jako proudovy trafo. Navic by to asi diky rozptylove L poradne neslo a dat merici vinuti blizko k VN kabelu s napetim do 70kV se mi chce jeste min. Navic by to chtelo rozebiratelny jadro, pac predpokladam, ze VN kabel bych asi zalil primo k nasobici i flasce.
25.06.2013 (21:09:44)
PTC obalka :
Kdybys měřil DC napětí a proud, co jde do toho pushpllu, tak bys získal vynásobením výkon a z něho by se dal žhavící proud snad nějak dopočítat, teď ale otázka, jak by to bylo přesný...
25.06.2013 (21:19:32)
StandaM (web) :
No takhle to v zasade delam - merim stredni proud koncakem, nejak tam pridat i napeti, tak mozna, ale porad je to houby presnost. Ne ze by na tom az tak zalezelo, stejne se to bude nastavovat podle anodovyho proudu, ale zajima me to ted spis z principu.
26.06.2013 (09:59:17)
PATOLOG (web) :
"a zvolil jsem kvuli chlazeni koncepci s uzemnenou anodou"

Ak sa bude rengenovať až tak, že si to vyžiada chladenie, tak to vajciam zakývaj zbohom. **02 "Dôkladné odtienenie" je pojem asi tak ideálny, ako to spomínané snímanie na bočníku...
26.06.2013 (11:45:49)
aybac:
měří se proud bočníkem na studeném konci sekundáru (samozřejmě trafo musí být DC).
26.06.2013 (12:27:22)
StandaM (web) :
PATOLOG: kdo rika, ze budu sedet u toho? **02 Grilovat koule si tim nehodlam, ale zase nehodlam buh vi jak dlouho cekat, nez to vychladne vzduchovym chalzenim, ktery navic asi tezko nacpu do rozumne male kastle/trubky z olova ... proto jsem si rikal naroubovat na ten anodovej trn malej vodni blok, co se mi tu bez uzitku vali a nechat to chladit vodou. Pak by se to dalo vmestnat do celkem male Pb trubky.

aybac: jo, to je mi jasny, ale nehodlam to provozovat dost dlouho na to, aby se takova regulacni smycka ustalila - to jsou casovy konstanty minimalne 10s. Mam v umyslu generovat pomerne kratky impulz VN napeti pro jednotlive snimky, cili zhaveni musi drzet konstantni uz predtim. Maximalne tak iteracni cestou po jednolivych snimcich upravim zhavici proud, aby se dosahlo nastavenyho anodovyho proudu.
26.06.2013 (12:46:25)
aybac:
aha.. v tom případě bych pro žhavení použil zvlášť trafo, jen namotat primár na jádro z VN trafa...
27.06.2013 (11:20:55)
.:
Pokud jste od toho tak deset metrů, tak už se pravděpodobně nic nestane. V dnešní době digitálních foťáků a bezdrátových technologií riskujete jenom to, že Vám o po nějakém čase čip mírně oslepne. Zažil jsem když jsem při stavbě Nuselského mostu v Praze asistovali při rentgenování betonových patek / železobeton/ výkonovým průmyslovým rentgenem ANDREX / 8 kW/, tak tam jeden dělník ochotně přidržoval při snímkování kazetu lopatou. Chodil jsem pak s ním ještě leta na pivo, a vím, že zemřel v asi 87 letech na něco úplně jiného. Co se týče měření proudu v nějakých vysokých napětích, použil napájení snímače a zesilovače baterií, a oddělil bych to světelným kabelem.
27.06.2013 (20:55:35)
StandaM (web) :
Mno, tak optiku tam fakt davat nebudu. **01 To uz radeji 2D lookup pro hrubej nastrel a doladit iteracne podle proudu anody.
Pokud jde o senzor, tak ten zareni vystavoat nehodlam. Zrcadlo a trocha olova to jisti.
Jinak podle nejakych tabulek z NIST by pro 50keV a 1mA melo stacit 4mm olova pro rozumnou intezitu zareni.
27.06.2013 (21:44:56)
.:
Ten světelnej kabel vypadá strašně, ovšem představte si to v uplně nejjednodušším případě jako cosi nevodivého blízko rentgenky, co čumí na to, kde to nejvíc svítí, třeba jen plast kabelu bez jakékoli elektroniky, a metr na druhým konci světelnýho kabelu třeba fotoodpor za pět korun, u kterého snímáme odpor. Takhle je to i třeba ve světoznámých spektrákách zn. Perkins, a funguje to perfektně a bez závady desetiletí. **37


Přezdívka:*
Heslo:*

███   █ █   ███   
█ █   █ █     █   
███   ███   ███   
  █     █     █   
███     █   ███   
Opiš:*

Zde můžete smazat vlastní vlákno nebo kteroukoliv odpověď v něm. Můžete smazat vlastní odpověď v cizím vlákně, pokud na ni ještě nikdo jiný nereagoval. Mazat cizí vlákna a odpovědi v nich mohou pouze admini. Smazání příspěvku je nevratná operace! Smazáním vzkazu se smažou i odpovědi na něj.
Seznam uživatelů
Zpět na knihu