Smazat příspěvek

 Chystáte se smazat zprávu (se všemi případnými odpověďmi) z kategorie Hlavní diskuze:


11.03.2013 (09:50:06)
Mára obalka :
Ahoj, myslím že se tu kdysi probírala oprava startéru, tak bych to chtěl oživit:
Bratránkovi nechytá motorka a když se startuje, tak to točí hrozně pomalu. Postupem výměny baterek, startovacími kabely a měřením úbytku na kabelech sme došli k názoru, že je špatnej startér.
Po vyndání a rozebrání startéru na nás koukal komutátor ve stavu - vydřeno asi o 1 mm nerovnoměrně, hrubý povrch, vysypali sme z něj měděno-uhlíkovej prach.

A teď jak to opravit? - mám v plánu ten komutátor osoustružit, aby se srovnal, pak vyleštit leštící pastou a nakonec dubovým dřevem ( myslím že to tu kdysi padlo **01 ) Pak to složit, omotat komutátor jednou vrstvou smirkovýho papíru a ručně s tím točit, aby se srovnaly uhlíky (a měli decentně větší průměr než komutátor). Nakonec vyčistit a START. - Máte k tomu nějaký připomínky? Napsal jsem něco špatně? Nebo zkušenosti (vlastní, z doslechu, nastudované fígly)?
Díky moc :)
11.03.2013 (11:53:21)
milan:
pokud komutátor není dostatečně hrubej, tak nesoustružit, jen šmirglovat
11.03.2013 (12:06:26)
Mára obalka :
No, hrubej je jakože hodně moc. Vůbec na něm není znát nějaká oleštěná plocha (jako má být). A navíc sem toho názoru, že když ho osoustružím, tak uberu míň materiálu, uberu ho jen tam, kde je potřeba a ve výsledku bude válcovej. Kdybych to dělal smirkem, tak bude šišatej, kuželovej a lamely taky nebudou mít tvar části kruhu, ale budou na hranách hodně podbroušený ( i když to nebude vidět, tak tam nebude kontakt a lamela by se uhlíku dotýkala jen středem).
Podle mě je broušení smirkem a ve vrtačce taková znouzecnost... A jak jsem se dočet, tak pokud je jen pokrytej tmavým filmem, tak to je správně, ten tam má být a když se osmirkuje, tak se mu jen přitíží - viz odkaz: http://lazo.czechian.net/elektrika/dynamo.htm
11.03.2013 (12:10:14)
Mára obalka :
Jak jsem psal - jsou tam rýhy cca 1mm. to znamená ubrat na průměru 2mm... To bych si smirkem fakt netrouf, když má bejt konečná házivost 1-2 setiny mm.
11.03.2013 (19:22:33)
milan:
zaeží co... třeba motor z pračky soustružit nesmmíš. jinak dělá se to asi dvoutisícem a vyfoukat vzduchem. pak se to leští lipovým dřevem...
11.03.2013 (19:58:39)
Mára obalka :
Mě už jeden pán psal email, tímto mu děkuji**04. Pokud to shrnu, tak že to leštění komutátoru se nemusí přehánět. A soustružení je lepší než smirkování (teda jako první krok). A je hodně důležitý pak mezi lamelama důkladně vyškrabat izolaci do hloubky 1-2 mm.

Jinak ten komutátor vypadá nějak takhle (no, trošku líp, v tomhle je vybroušenej jakoby obdélník a v tom bratránkovu je spíš oblouk (a mělčí). http://img356.imageshack.us/img356/6331/rotoraobnkolo1j...
Tohle bych 2000 smirkem dělal 5 víkendů v kuse. Tohle je rozhodně na soustruh.


Přezdívka:*
Heslo:*

███   ███   ███   
█       █     █   
███   ███   ███   
█ █   █     █     
███   ███   ███   
Opiš:*

Zde můžete smazat vlastní vlákno nebo kteroukoliv odpověď v něm. Můžete smazat vlastní odpověď v cizím vlákně, pokud na ni ještě nikdo jiný nereagoval. Mazat cizí vlákna a odpovědi v nich mohou pouze admini. Smazání příspěvku je nevratná operace! Smazáním vzkazu se smažou i odpovědi na něj.
Seznam uživatelů
Zpět na knihu