Diskuze - danyk.cz

Vlákno z kategorie: Hlavní diskuze
Celkem 27 odpovědí.


20.12.2019 (10:29:07) K # IP X
ms-boss obalka (web) :
Nazdar plantážníci, zrovna se snažím dopsat diplomku a hodili by se mi nějací šťouralové, co by mi napsali, jak hrozně moc je to na hovno. Stavím reflektometr, k tomu píšu soft do tý desky, soft na ovládání do Octave, píšu o tom diplomku, dělám nějaký měření a sbírám články, tak by to třeba mohlo i někoho zajímat.

Diplomka je zde:
https://github.com/MR-DOS/TDR_diploma_thesis/blob/maste...

A tady je celý repo:
https://github.com/MR-DOS/TDR_diploma_thesis

Aktualizuju to typicky několikrát denně, takže to postupně nabývá na objemu. Prosím pište mi sem všecky hejty, co vás napadnou. Nebo alespoň ty věcný.
20.12.2019 (14:44:09)  # IP X
RayeR (web) :
Jen sem to prolit par minut a myslim, ze uz ted je to ve stavu a rozsahu, ktery je rekneme nad ramec beznych absolventu tohoto ustavu :) Kdy mas deadline? Ja sem odevzdaval nak koncem ledna...
20.12.2019 (16:08:10)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
Deadline je 7.1., ale vedoucímu bych to měl v nějaký víceméně hotový formě dát už někdy teď před Vánocema.
21.12.2019 (13:39:00)  # IP X
StandaM (web) :
Vypada dost nadprumerne. Jen bys mohl jeste poladit typografii rovnic. Ne ze bych v tom byl expert, ale pokud vim kdyz mas slozeny nazev veliciny jako Tshift, tak "T" je velicina, takze kurviza, ale "shift" je jen suffix, takze nicht kurviza. Vyjimka je kdyz mas treba Nk, kde "N" je nejakej pocet a "k" index. Pak by obe pismenka byly kurviza. Ale to uz je detail.
21.12.2019 (15:32:45)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
Dík za tip, Stando, to zní docela rozumně.
21.12.2019 (22:09:44)  # IP X
pan Hole obalka :
Ještě bych odporučil u těch gigasámplů za sekundu místo tečky dát \cdot jako znak násobení. Jinak obrázky by měly být na začátku stránky, ne mezi textem (parametr \begin{figure}[t]. Taky některá větší schémata asi v tištěné podobě nebudou dobře čitelná (v elektronické to nevadí, tam si to člověk nazvětšuje). Ale možná bych tam něco z toho nechal, ať má oponent co vytknout **02
22.12.2019 (01:07:18)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
Zajímavý, mě většinou štve, když obrázky plavou někde okolo a člověk musí lovit v textu, kde je odkaz na obrázek nebo naopak z odkazu hledat, kam se zatoulal obrázek, na který se odkazuju. Ale pravda, něco tam nechat musím, jinak začnou šťourat do něčeho odbornýho, a to by mohlo být zabijácký, kdyby začli pokládat nějaký debilní dotazy.
U bakalářky jsem měl postavenou výkonovou zátěž s mosfetama, v tom tři procáky, tři prdele analogovýho bordelu, uživatelský ovládání, vypadalo to jako celkem slušnej stroj... a nějakej dědek plesnivej se z nudy zeptá "A jak vypadá struktura tranzistoru MOSFET, kolego? Nakreslete nám ji na tabuli!" A jsem snad nějakej zaprděnej docent, abych si takový pičoviny pamatoval? Tak jsem to nakreslil, napsal, kde je jakej polovodič, akorát kanálu jsem se nenápadně vyhnul. A dědek, jakej je polovodič v tom kanálu. No, tak jsem si řekl, 50 na 50, to je dobrá šance. Tak jsem něco řekl, a samozřejmě blbě. Tomu slintajícímu dementovi to udělalo takoou radost, že tam skoro 5 minut pindal, jakej jsem dement, když ani neznám strukturu tranzistoru. A až do konce zkoušení se několikrát ještěpřipomněl, že to nevím. Můj vedoucí mi pak gratuloval ke známce a samozřejmě mě ještě pro formu pokáral za takovou základní neznalost**11
Teď hlavně dojebávám firmware/software, aby to dělalo, co má, na čemž ještě budu dělat zítra. Pak zase asi zpátky k textu. Už to má nějakejch 70 stránek a pořád mi tam toho chybí...
22.12.2019 (12:00:23)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
kilomegagigasámply opraveny, stejné tak kurzívy u subskriptů. Díky za rady. Kdyby se našlo ještě něco, budu rád.
23.12.2019 (14:29:31)  # IP X
antibalda obalka (web) :
ms-boss ->
Máš někde ke stažení/prohlídnutí balalářku (zátěž) ? Taky bych si trochu početl ... Jinak diplomka je celkem pěkné čtení, více hodnotit ze svého postu nemohu.
23.12.2019 (14:54:35)  # IP X
VroutekB:
Stačí použít trochu google-fu
https://dspace.cvut.cz/handle/10467/68559
23.12.2019 (14:57:28)  # IP X
VroutekB:
23.12.2019 (14:59:57)  # IP X
VroutekB:
A koukám Lubor taky nezklamal... [i]"nasimulovanou přenosovou charakteristiku...achce tak naznačit poněkud nesmyslně dokonavost děje, které ale vyplýváze smyslupožitéhoslova.Bohužel tuto kombinaci používají i někteří pedagogové"[i] ... takže peadgogové taky neumí správně psát, a proto ti navrhuju horší známku.**03
Ten FEL fakt nemá chybu.
24.12.2019 (00:04:04)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
Pánové, prosimvás, bakalářku radši nevytahujte. To jsem na to sral tak dlouho, že už mě i Jirásek přestal psát. Pak tři tejdny před odevzdáním jsem sednul do dílny, navrhnul jeden plošňák, vyrobil v zadní místnosti dílny, kde je leptačka, odzkoušel, napsal software, odladil a vyrobil druhej kus. Pak jsem vyrobil plošňák ovládání, napsal soft, odzkoušel, napsal bakalářku, mezitím chodil do práce, pak jsem si nechal část práce sežrat ransomwarem, tak jsem znovu napsal jeden z těch dvou kusů software, protože zálohy jsem samozřejmě nedělal. Pak ještě bednu, mechaniku, všechno hekticky. Proto to má všelijaký nectnosti. Na druhou stranu, zatím to nechcíplo a funguje.

Ale prosím prosím, soustřeďte se teď na tu diplomku, za ty 4 dny to z nějakých 60 stran vyrostlo na 98 a bude tam mooooc špatností, co jsem přehlíd. **02
24.12.2019 (00:05:40)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
Jo, jak jsem to tehdy dodělal, vzal jsem to za Jiráskem, který mě uvítal slovy "kolego, vy ještě studujete? Já jsem myslel, že jste odešel ze školy, když jsem vás tak dlouho neviděl.", pak jsme to oměřili a nakonec jsem to odevzdal a nějak záhadně dostal diplom.
24.12.2019 (15:05:35)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
@VroutekB:
Nevim, co tam Ondra tehdy hlodal s tím rozdělením do modulů. Ono to právěže bylo rozdělený do galvanicky oddělených modulů: ovládání a výkonový moduly. Ovládání bylo připravený až na 5 výkonových modulů, finální zátěž má 2.
25.12.2019 (16:30:39)  # IP X
RayeR (web) :
Vsak v tom hodnoceni pise "vhodne bylo rozdeleni" a ne "vhodne by bylo", takze zadna vyhrada...

Jinak ad FEL, snad vsichni znate poucku "kdo umi, ten umi, kdo neumi, uci"... Proto me tam take nic nemotivovalo dale setrvat. A to znam par lidi, k jejichz znalostem mam velky respekt a pritom papir z FELu nemaji, presto pracuji jako uspesni vyvojari (at uz osvc nebo v male firme, kde sou realne znalosti vic nez papir, dokonce ani v nasem korpo neni papir az tak striktni podminkou).
Nicmene se Petre dobre priprav na statnice, kde tyhle fundamentalni otazky jako struktura trandu od zapsklych dedku nezridka padaji a casto na tom nekdo pohori, coz by bylo skoda. V tom ustavu je rada psychopatu, jejichz snad jedinym smyslem je srazit sebevedomi mladeho cloveka na 0, tak drzim palce at to dopadne. V btlku se urcite na barvu diplomu nikdo ptat nebude :)
25.12.2019 (17:13:15)  # IP X
StandaM (web) :
Jo tak techdle starych strejdu se trochu bojim. Sepisuju disertacku a mj. se motam okolo modelovani skin/proximity efektu prirozene metodou konecnych prvku (FEM), protoze nejsem masochista na analytiku. Jestli ale nekoho napadne se zeptat na Maxwellovy rovnice a jejich pouziti treba na ten skin efekt, tak budu v riti. :-)
26.12.2019 (20:42:33)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
Fakt jsem nepřišel na to, čím to je, ale když posílám rychle velký množství dat po sériovce z procáku ven, tak se mi občas zapomene vykonat přerušení od ADCčka (má externí trigger). Nepomohlo ani překopat sériovku na DMAčko. Samozřejmě přerušení ADC má nejvyšší prioritu, ale to evidentně nestačí. No co už, rozchodil jsem čítač clockovanej externím zdrojem, takže v přerušení kontroluju, jestli se na nějakej trigger nezapomnělo. Díky tomu, jak funguje to průměrování od HPčka, se tím nerozesere měření a data pak nejsou nějak uskočený, jen se zkrátka zhorší v těch vynechaných bodech nejistota, protože ztratí jeden průměr.
Bohužel ani VroutekB mi nedokázal vysvětlit, co se v tom procesoru může tak domrdat, že se občas zašmoulí nějaký přerušení.
26.12.2019 (21:02:34)  # IP X
RayeR (web) :
A jak mas nastaveny delicky AHB a APB, na max rychlost? Pokud az tak nezalezi na tom seriaku, zkusit posilat po znakach a pred kazdym este zkontrolovat IF od ADC? Byt tim zas vytizis cpucko, jen jesi to pomuze... A muzes zkusit podobny kod pustit na jine rodine MCU, treba L4/F4 jesi mas naky kit. Kdyby to pomohlo, mozna bys nasel pinove vicemene podobny typ na vymenu.
26.12.2019 (21:04:30)  # IP X
RayeR (web) :
Jeste jakej pouzivas kompiler, jesi gcc, zkusils vypnou/zmenit optimalizace?
27.12.2019 (14:31:15)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
AHB i APB jsou na max rychlosti. Původně jsem to měl postavený celý na interruptu od TXE, pak jsem to předělal na SW kontrolování TXE bitu a odesílal z hlavního programu, pak jsem to předělal na DMA. Jedno, co jsem dělal, prostě občas to přerušení uhnije.
Používám GCC, vypnout optimalizace jsem nezkoušel. Později to zkusím, teď ale musím rozběhat kalibraci v Octave a dopsat poslední kapitolu. Na jiným procáku to nemám čas zkoušet, protože odevzdávám 7.1. **02
Z mýho pohledu je ten hotfix dostatečnej, protože mi to už nekurví měření. Později (po odevzdání diplomky/ po státnicích) se tomu ještě budu věnovat, pač bych to chtěl udělat nějak líp a chci udělat verzi, která bude fungovat i jako transmisometr, případně aby to bylo obousměrný.
27.12.2019 (16:39:53)  # IP X
RayeR (web) :
Hm, takze to nejelo ani SW, to je divny, dyk tam snad netlacist tolik Mbaudu, ze by to naplno vytizilo sbernice. dyz jede nakej displej, tak tam sou veci toky a tohle nam nezlobilo. S ADC sem si zatim osobne nehral, urcite to ma spoustu rezimu, ktery by slo zkusit, vcetne ADC DMA, ale chapu ze ted to nema prioritu.

Jeste jak presne to vyhnije? Spravne se ti nahodi IF od ADC ale neskoci do ISR? A co potom? Preruseni asi nepride dokud ten IF neshodis. Este koukals jesi to preruseni neni s necim sdileny? STM ma ve zvyku na 1 vektor namrdat vic zdroju a v ISR to musis spravne vymaskovat a dispatchovat. Pouzivas na to ST cube mrtky nebo jen CMSIS a stm32xxx hedry?
29.12.2019 (14:49:25)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
ADC DMA mi v ničem nepomůže, protože ty data musím nejdřív zpracovat a pak teprve uložit. I2Cčko mi tam taky jede a sype neustále něco a nepůsobí to žádný problémy.

přesnej mechanismus neznám. Ani moc nevim, jak udělat detekci, že se nahodil IF, ale nenastalo přerušení. Je to přerušení ADC a jedinej zapnutej zdroj je ADC2. Používám Standard peripheral drivers, ani CMSIS nepoužívám.

Však se můžepodívat, zdrojáky tam mám taky.
29.12.2019 (17:22:49)  # IP X
VroutekB:
" v ničem nepomůže, protože ty data musím nejdřív zpracovat" - se nikde s DMA nevylučuje.
30.12.2019 (19:43:25)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
V tom případě akorát budu nějaký menší množství dat uchovávat v kruhovym bufferu pomocí DMA pro případ, že se mi nějaký přerušení zatoulá, což neni zas tak špatnej nápad....
30.12.2019 (22:43:20)  # IP X
VroutekB:
To sem ti psal už možná před tejdnem... **11
31.12.2019 (18:03:55)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
Nu což, to se dodělá časem, až budu dělat ten dvoukanál. Taky potřebuju vyřešit líp přizpůsobení na vstupu, aby to tak nešumělo. Blbý je, že člověk si může vybrat jenom 2 ze 3 parametrů: šířka pásma vstupu / nízkej šum / malej odraz na vstupu.

Už jsem objednal desky, zejtra udělám opravy podle toho, co mi ještě pár lidí poslalo za chyby a buď zítra nebo v pátek objednám tisk.
7.01.2020 (21:52:31)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
Díky za pomoc, všichni, co nějak užitečně pomohli, jsou zmíněni v poděkování **02
Úspěšně jsem to odevzdal, takže teď už jenom čekám na hodnocení a státnice+obhajobu.
Přezdívka:
Heslo:
Text: