Diskuze - danyk.cz

Vlákno z kategorie: Hlavní diskuze
Celkem 9 odpovědí.


24.01.2020 (14:43:14) K # IP X
MrSlehofer obalka :
Hmm zajímavý jev.
https://www.youtube.com/watch?v=-_MsOjQEC3k
Čím by to mohlo být způsobeno? Vypadá to na výboje stejnosměrného statického náboje ovšem paralelně je připojená zhruba 30 ohm cívka, takže nějaká forma prudké rezonance? Nápady?
24.01.2020 (23:37:52)  # IP X
Alesh obalka :
Řekl bych že RF energie. Ale jak by sníh padající kolem antény udělal nějakou formu střídavýho napětí? Statický náboj bych pochopil že vznikne na stejným principu jako Kelvinvův kapkový generátor, ale sřídavý, to netušim. Taky by mi zajímalo, jestli nemá poblíž nějaký rádiový/tv vysílač, ale ani to si nemyslim že by sníh nějak dokázal přenést s takovou intenzitou.
26.01.2020 (09:42:39)  # IP X
Peca303 (web) :
Nevíme, k čemu je rádio ještě připojeno, jestli je šasi izolováno od země nebo ne. Kdyby nebylo uzemněné, tak by se padajícím sněhem mohla nabíjet kapacita rádia proti zemi. Pak se prorazí bleskojistka nebo jiné slabé místo u antény, kapacita šasi proti zemi se začne vybíjet a na indukčnosti cívky vznikne tak velký úbytek, že přeskočí jiskra. 30 ohm cívka už bude mít dost velkou indukčnost.

Možná jsem něco přehlédl, ale celé 16minutové video o prskání jiskry v rádiu se mi nechtělo sledovat.
26.01.2020 (09:45:49)  # IP X
Peca303 (web) :
Ještě se dívám, že to rádio nemá žádné velké síťové trafo, takže nejspíš bude šasi galvanicky spojeno se sítí. Pak by se mohl nabíjet a prorážet oddělovací kondenzátor u anténní zdířky se stejnými následky.
26.01.2020 (23:17:35)  # IP X
VroutekB:
Tolik statiky z antény sem ještě nikdy neviděl, ale jinak je to imho docela známej jev a ani k tomu není potřeba sníh (ten to možná činí podstatně horším). Natáhnětě si v létě nějakou tu stovku metrů PKčka do vzduchu mezi stromy a budou vám na tom doutnavky blikat jak divý, nemluvě o tom jak budou vyvádět při nedaleké bouřce. (při místní bouřce se k té doutnavkové kontrapci ani raději nepřibližujte).
Těch 30 ohmů je nepodstatný a jev naprosto jednoduše vysvětlitelný - ta keramika se nabíjí skrz tu špuli o zem
A že to prská přes 30ohmů? Oh boy... Ta keramika na vstupu se spolu s parazitní kapacitou koaxu a antény nabíjí statikou a v momentě průrazu toho kondu se veškerý náboj vybíjí do země (šasí). Že je přes to jiskřící místo paralelně indukčnost s ESR 30 ohm? No a co jako? Při tak extrémním dv/dt jaký ten výboj představuje, je induktance té cívky prakticky nekonečně velká a uplatní se prakticky jen její parazitní kapacita, která pak působí jako kapacitní dělič. ESR 30ohmů se téměř neuplatní, i kdyby ta cívka měla 0.1 ohmů, v sérii s ní je obrovská induktance (XL), při výboji tudy teče naprosté minimum proudu, většina ho jde skrz ten výboj (a část parazitní paralelní kapacitou cívky).
Stačí vysvětlení takto? Je někdo jiného názoru?
https://i.imgur.com/VczhzHl.jpg
26.01.2020 (23:19:55)  # IP X
VroutekB:
TL;DR přemýšlejte u toho jak indženýři a ne jak ten samolibý narcis... (to nic ofenzivního, to konstatování fucktů).
27.01.2020 (20:02:42)  # IP X
RayeR (web) :
BTW nekde sem videl ochranu antennich vstupu malou SMD tlumivkou par desitek nH, nevim jak moc ucinny to bylo proti tomu, kdyz do toho nekdo prsknul statiku z prastu ale aspon to ten naboj nak prubezne odvadelo, asi lepsi jak dratem do oka.
Jinak na me stare 45m antene se mi za bourky taky docela indukovalo, preskoky v jiskristi uz tak pri 10km vzdalenem blesku, ale pri pouhem snezeni sem nic nepozoroval.
28.01.2020 (12:07:07)  # IP X
VroutekB:
Tlumivka par nH opravdu neni reseni pro KV přijímač.
Tam se dá použít bleskojistka. Dělaji se i v SMD provedení, jsou robustní, mají zanedbatelnou parazitní kapacitu a pulsně vydrží velké proudy. Tuším jsem viděl i provedení bleskojistky se třemi vývody (střední živý), velmi vhodné pro koplanární vedení na plošáku. S omezeným rázovým napětím na nějakých ~100V na té bleskojistce už se dá pracovat určitě lépe, než když tam ta rázová vlna vletí celá.
28.01.2020 (13:49:14)  # IP X
RayeR (web) :
Tak jasne ze ne v KV radiu, videl sem to konkretne na GPS prijimacich, tam by asi naka bleskojistka se zapalnym napetim stovky V moc neochranila... Neska uz se delaji naky TVS diodky s dostatecne malou kapacitou, ale nevim jak na vic GHz, tam je lepsi nakej DC zkrat...
29.01.2020 (18:29:19)  # IP X
Alesh obalka :
Hmm, já myslel že ta cívka je na vstupu antény a ne přez kondík. Takhle to dává větší smysl...
Přezdívka:
Heslo:
Text: