Diskuze - danyk.cz

Vlákno z kategorie: Hlavní diskuze
Celkem 4 odpovědí.


7.06.2020 (10:42:23) K # IP X
ms-boss obalka (web) :
Zdar,
řeším problém - představte si 2 hodinový diferenciální signály (může se to nastavit na LVDS/LVPECL/RSPECL podle potřeby, co se bude hodit víc). Na obojím bude 50% obdélník s konstantní frekvencí. Jeden z těch hodinovejch signálů bude mít frekvenci třeba o 1 ppm jinou než ten druhý - jejich fáze se bude proti sobě pomalu posouvat (představte si, že se pomalu proti sobě v čase posouvají hrany těch obdélníků), po každým cyklu se vzájemá poloha hran posune třeba o nějaký jednotky pikosekund.
Tak, a já potřebuju najít okamžik, kdy se hrany protnou. Z "deterministických" řešení se mi zatím jeví jako nejlepší buď MAX9381 (PECL Dčkovej klopák) nebo ADCMP582 (PECL komparátor). První má ale bohužel setup+hold time min. 150 ps, ten druhej 55 ps. Bohužel to se mě jeví jako poněkud příliš mnoho, ale nic moc lepšího se asi nedá vymyslet.
Nouzovým řešením (a hlavně řádově levnějším) by bylo použít 2 diodový vzorkovací můstky a za něma prostě nějakej obyčejnej komparátor. Z předchozích pokusů mi vycházelo, že takový řešení mělo časovou konstantu cca 250 ps (tzn. že dokonale ostrá hrana s nulovou délkou b se tím změřila jako gauss o délce 250 ps) - to sice zní naguvno, ale zase to bylo "glitchless" ( https://github.com/MR-DOS/TDR_diploma_thesis/blob/maste... ), takže by to mohlo fungovat možná i líp než ty drahý šváby.

Napadá někoho nějaké lepší řešení? Já jsem asi už vyčerpal možnosti své představivosti...
7.06.2020 (16:23:06)  # IP X
Dr. Doktor:
Možná moje odpověď k ničemu nebude, ale za zkoušku nic nedám... Jaká je frekvence těch signálů? Nestačilo by XOR hradlo s lowpass filtrem a hledat minimum?
8.06.2020 (20:21:53)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
Bude to někde okolo 100 kHz - 2 MHz, přičemž to vzorkování bude asi ještě prokládaný (asi 16x nebo 24x), aby to měřilo během jedný periody víc vzorků a tolik se nečekalo. Horní strop frekvence je dán rychlostí SPI na prcáku a zároveň (podstatnější) maximální délkou analyzovaného vedení / objektu. Při 1 MHz je max analyzovaná délka 150m ve vakuu (za předpokladu, že se nic nebude moc dlouho odrážet, pak se musí jít s frekvencí dolů).

Hledání minima analogově je podle mě blbost - hledat rozdíl mezi dvěma vzorkama na úrovni 1-10 ppm (10 ps [krok] / 1-10 us [perioda měření]) nejde ani s 16b ADC.
9.06.2020 (18:06:34)  # IP X
VroutekB:
Na detekci že jsou dva signály ve fázi (hrana v identický okamžik) lze využít fázovej detektor, nejlépe nějakej třístavovej - ten třetí stav je potom indikace, že signály jsou ve fázi.
Takže clockovat každým signálem po jednom flopáči a nějakou kombinační logiku za to.
Ale bez průchozího zpoždění to prostě nepůjde.
9.06.2020 (22:27:42)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
To mi v ničem nepomůže. Mám pouze dva signály, takže jeden bude clock, druhej data. Budou se vůči sobě posouvat konstantní rychlostí, takže hranu poznám, jakmile mě z toho místo nul začnou padat jedničky a naopak.
Pomalu si ale začínám říkat, že se bez toho možná obejdu a vlastně bude jednodušší si to prostě vytáhnout z měřicích kanálů a využít toho, že konektor je kousek od splitteru, takže v určitý malý oblasti nejsou ty změřený průběhy ovlivňovaný tím, co je tam připojený...
Přezdívka:
Heslo:
Text: