Diskuze - danyk.cz

Vlákno z kategorie: Hlavní diskuze
Celkem 4 odpovědí.


12.10.2020 (23:13:52) K # IP X
Tim:
Dobrý večer pánové,
je tu mezi Vámi někdo, kdo zkoušel hořákem tavit kovy?
O co mi jde, myslíte si, že je fyzikálně možné pomocí zemního plynu (bohužel nízkotlaké potrubí) a dodatečného množství vzduchu a vhodně zkonstruovaného hořáku dosáhnout v tepelně uzavřené peci tavení železa?
Trochu mám obavy, že když do nízkotlakového hořáku přivedu moc vzduchu, tak se plamen utrhne. Nebo neexistuje nějaké "čerpadlo či kompresor", kterým lze nízkotlak zemního plynu převést na středotlak? Pak bych mohl přidat i více vzduchu... a pak je otázka, jestli by se situace nezlepšila..

Máte někdo zkušenosti? Propan-butan není zrovna levná záležitost a tak přemýšlím o variantě na zemní plyn...
13.10.2020 (09:57:45)  # IP X
Mára obalka :
Horko těžko. Teoretická teplota spalování zemního plynu je cca 1940 °C a to při perfektním poměru vzduch/plyn. Už při nadbytku vzduchu o 20% ta teplota spadne na 1700 °C... Nezáleží na tlaku plynu, ale musíš perfektně vyštelovat poměr plyn/vzduch. Cokoliv co bude mimo poměr je zbytečné, stejně se to musí ohřát a snižuje teplotu. Teplotu o něco zvýšíš předehřevem vzduchu spalinami.

Sice jsem nenašel teplotu, jako s tím lze dosáhnout, ale zkusil bych koks. ideálně opět s předehřevem spalného vzduchu. Přijde mi jednodušší udělat pec na koks... (a s koksem se ten poměr palivo/vzduch ustaví sám).
A mimochodem proč potřebuješ tavit železo? z toho stejně nic neodleješ (rozpustí se ti v něm kyslík, bude to nabublaný, porézní, stejně se to pak musí překovat atd.). Litina se taví při cca 1200 °C (eutektikum s uhlíkem), a jako taková je na odlévání vhodná.
13.10.2020 (10:00:11)  # IP X
Mára obalka :
Jestli si chceš něco jen tak odlejt, tak doporučuju koupit nějakou odlévací slitinu hliníku (Al-Si slitiny). To je poměrně snadný doma udělat, na youtube spousta videí, návodů...
13.10.2020 (11:05:27)  # IP X
Tim:
Pardon, myslel jsem litinu, pak třeba hliník, mosaz,...blbě jsem to napsal...
S koksem jsem takovou malou pícku dělal... ale přemýšlím, jestli ji buď předělat na výrazně lepší nebo právě nezkusit ten plyn...
Udělal bych to ze šamotových vložek, obalechých sibralem
Jen mě napadá, jestli cesta zemního plynu je vůbec použitelný na uvažování...
13.10.2020 (21:58:59)  # IP X
miondra21 obalka :
hm, zrovna dneska mi tohle vyskočilo na youtube, ten jejich doporučovací algoritmus asi zase vylepšili **02

https://www.youtube.com/watch?v=EbZ9VnaZ-Xs
Přezdívka:
Heslo:
Text: