Diskuze - danyk.cz

Vlákno z kategorie: Hlavní diskuze
Celkem 13 odpovědí.


27.01.2021 (11:31:20) K # IP X
ChaoticNeutralCzech obalka :
(jsem tu poprvé, jestli to sem nepatří, tak odepište a smažu to)
Hele, tak jak se tu řešily dubajské žárovky http://danyk.cz/kniha/vlakno.php?id=108883 , tak vydal bigclive ještě další video k modifikaci LED žárovek...
https://www.youtube.com/watch?v=ISTB0ThzhOY
...prostě sníží výkon přidáním kondu v sérii a testuje asi 15 žárovek s různými hodnotami kapacity.
Jako zdroj kondů i LEDek se mi osvědčily
• ty krabice u vchodů supermarketů a obchodů elektro
...(nejlepší jsou ale drogerie dm v Německu, tam je najdete na pěkném "podnose", jen se musíte zeptat obsluhy předem, na slušné lidi bývají ochotní), nebo
• boxy od Ekolampu https://www.ekolamp.cz/cz/mapa-sbernych-mist
U běžné konstrukce s plastovou koulí obvykle stačí zkratovat vyhořelý čip a jede se dál. A jestli to nejde opravit, tak z toho mám aspoň pár součástek, patici a chladič.
Tak co, vyzkoušíte ten kond v sérii? Jak byste to řešili? Přidat do patice (100n~400V se do E27 vejde vedle dvou drátků a pojistkového rezistoru v pohodě), vyměnit původní za nižší kapacitu, nebo zapojit do elektroinstalace svítidla?
27.01.2021 (11:40:07)  # IP X
Arambajk:
kondenzátor se dá přidat jen k těm s lineárním regulátorem, ta s měničem se rozbliká. Vzal jsem 18W (8 vláken), baňka jde vytáhnout po ohřátí patice, zálivka povolí. V měniči je bočník, proud jde snížit (je tam nějaký minimum, asi vlastní spotřeba integráče pod kterou nejede stabilně). Nastavil jsem 3,1W, čekám až zatuhne epoxid, kterým jsem to složil zpátky. Pak změřím v integrátoru (koupelně) :)
27.01.2021 (16:41:49)  # IP X
RayeR (web) :
Taky sem zrovnqa krisil nake LEDkovky
http://rayer.g6.cz/elektro/wledbulb.htm#FSL_11W_4000K_E...
Nechapu ze delaji ten zavit z takove debilni slitiny, kera nejde poradne pajet a pak i ve vyrobe to spatne nakontaktujou a casem se kontakt prerusi, takova banalni zavada, a to neni poprve!
Na kondik prdim, dal sem to do komory, kde se moc casto nesvidi, az to odejde, tak zas vymenim za jiny srot, recyklace rulez :)
27.01.2021 (18:04:02)  # IP X
ChaoticNeutralCzech obalka :
>Arambajk: (8 vláken), baňka jde vytáhnout po ohřátí patice
Gratuluju, že se pouštíte do těch s vlákny - mě vždy při pokusu je otevřít puklo to tenoučké sklo. A mají se při takové konstrukci vůbec jak chladit? (To je u <0.5 W/vlákno asi jedno, ale šestinásobný výkon bych jim nedával.) Osobně na nějakou "retro" estetiku kašlu, mám radši něco, co mi při přímém pohledu nespálí oči.

>RayeR: ve vyrobe to spatne nakontaktujou
Už jsem jich měl v rukou asi 50 a nikdy jem se s tímto problémem nesetkal, ty dráty skřípnuté mezi závit a plast fungují dobře (mluvím o plastových s polokulatou "bání"). Jednou se stalo, že špatný kontakt dělal 2pinový DIN konektor mezi zdrojem a LED deskou, jinak jsou to ze 70 % přerušené SMD čipy, které prostě vyzkratuji - pak doufám, že si s tím regulace (lineární nebo měničová) s bočníkem poradí, kdyžtak se dá zvýšit jeho odpor. Těm s kapacitním omezovačem pak jde snížit hodnota kondu nebo přidat jiný v sérii. Na to, jak primitivní to je oprava, fungují některé už přes rok skvěle. No a přidat/vyměnit kond dovnitř půjde, E27 s polokulatou "bání" obvykle mívají dost místa v patici i kolem obvodu. Jenom se to pak musí zalepit vlastním silikonem...
27.01.2021 (19:18:07)  # IP X
RayeR (web) :
Nj, tak tam asi ty dratky skripou jak se zrovna cinan vyspi... Spalenych LED sem tolik nemel, nektere jsou sikovne udelane tak, ze se prorazi na slus a i kdyz prestanou svitit, tak aspon zustanou svitit ostatni.
27.01.2021 (20:22:08)  # IP X
Arambajk:
Tak 18W na 3W není moc úspěch, svítí to jak 45W žárovka poměrově, zkusím zvednout na 4W, aby to bylo použitelný. Nakonec to jde rozebrat kupodivu dobře, mám jich tu vyřazených za ty léta asi 10, tak jsem si to natrénoval. Stačí zašroubovat do pevně uchycený např. pojistkový patice, ohřát horkovzduchem a vytáhnout, hlavně se to nesmí ohnout, jinak se ulomí zatavená trubička co jde až skrz desku typicky.
28.01.2021 (17:18:42)  # IP X
Arambajk:
Tak jsem k tomu napsal krátký příspěvek, dvě upravené žárovky jsou namontované v kuchyni, uvidíme: https://arambajk.blogspot.com/
28.01.2021 (20:04:44)  # IP X
ChaoticNeutralCzech obalka :
>RayeR: [příspěvek na jeho webu] 1 přerušenou [...] jsem odpájel a nahradil jinou LED.
Máte na to pájení na hliníkové DPS nějakou pec, nebo jakýsi trik? S trafopájkou se mi vždy rozteče plast dřív, než cín, ať už při pájení nebo odpájení. Dost by se hodilo, abych je dokázal nahrazovat jinými, namísto barbarského vyloupnutí nožem a zkratování kapkou cínu... Děkuji moc.
28.01.2021 (21:56:59)  # IP X
bkralik (web) :
Chaotic: No, potřebuješ prostě dostatek tepla. Já nedávno měnil ledky v LED pásku z 65" televize a protože jsem zrovna byl na dílně bez vybavení, tak to dopadlo takhle:
http://kotec.bkralik.cz/futurama/pajeni_led.jpg
A taky to v pohodě šlo **02
29.01.2021 (18:36:09)  # IP X
RayeR (web) :
K odpajeni sem pouzil 2 pajky z kazde strany LEDky - 80W mikropajku weller (ta vytapi hodne dobre) a 100W trafacku. Slo to dobre. Nicmene tu vadnou led muzes klidne znicit, takze jde odpajet i po castech :)
29.01.2021 (18:38:24)  # IP X
RayeR (web) :
>kralik
Kamos tyhle opravy LED televizi dela ve vetsim a durazne doporucuje:
1) objednat cely novy LED pas od cinana, protoze se u te vymenene LED netrefis s teplotou a ty jete muzou zachvili umrit taky
2) zvetsenim odporu ZV driveru snizi max. proud LED, coz pomuze delsi zivotnosti.
29.01.2021 (20:52:45)  # IP X
bkralik (web) :
Tohle bylo na kamarádově prehistorické Sharpce, která je a) zbytečně velká, b) úplně tupá, c) váží asi sto tun, d) dneska úplně bezcenná. Takže kupovat do toho předražené nové ledpásky se nám nechtělo, ledky za dvacku z ame.cz to pořešily. A tou horkovzduškou kombinovanou s plynovou pájkou to šlo překvapivě moc luxusně, sám jsem se tomu divil jak pěkná to byla práce...
U novější/lepší/cennější televize bych to každopádně řešil víc, rozhodně díky za tipy!
1.02.2021 (10:14:55)  # IP X
ChaoticNeutralCzech obalka :
bkralik: dneska úplně bezcenná
Jestli má SCART, tak je fajn. DVD běžící přes composite nezachrání sebelepší upscaler. Priority výrobců teď fakt nechápu, TOSLINK má asi 80 % televizí, zato SCART jen <5 % (jen se podívejte do nějakého eshopu). Je vidět, že výrobce nikdy nebyl v Evropě…
Jo a aspoň nesbírá data o uživateli.
2.02.2021 (17:27:42)  # IP X
VroutekB:
Když používáš video "upscaler" z alzy za tři stovky, tak se nediv, že ta kvalita stojí za hovno.
Pořiď si nějaký, třeba profesionální upscaler z bazaru. Válí se to tam od páru tisícovek za kus.
Přezdívka:
Heslo:
Text: