Diskuze - danyk.cz

Vlákno z kategorie: Hlavní diskuze
Celkem 22 odpovědí.


9.02.2021 (02:13:41) K # IP X
RayeR (web) :
A uz je to tady, trosku pritu8hla zimicka a ekoteroristi ve Svedsku sklizi sve nahnile ovoce: https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/svedsku...
Odstavili JE a ted misto ni pousti strasne ekologickou naftovou elektrarnu, ktera vsak na preklenuti vypadku vyroby nestaci a ani nas CEZik neuzivi celou evropu, no aspon si namasti kapsu (potazmo stat) na prodejich elektriny. Jenze u nas uz se odstavuje taky, skonci(la) rada uhelek, dostavba bloku JE vychazi hrozne draho a solary v tomle pocasi vyrobi hovno...
9.02.2021 (15:53:30)  # IP X
toman:
Neeee **03 Skodoradost, najlepsia radost.Ale jako joo, jaslovske bohunice dostavuju blok uz asi 30 rokov. Teraz sa to nejako realne hybalo kdesi a nejaky dozorny organ zistil, ze tam je vsetko odjebane, horsie nez cernobyl. Vsetko osizene, rozkradnute, kontroly kvality od stola a pod. Tak mozno aj dobre, ze to nebude.
9.02.2021 (18:14:43)  # IP X
antibalda obalka (web) :
Já bych tu moc JE v Bohunicích nevytahoval. Bohunice jsou krásným příkladem jak vy, Slováci, jste negramotní. Alespoň že ty Mochovce vám fungují. **37
9.02.2021 (19:42:58)  # IP X
toman:
Co by som nevytahoval, ja som to nestaval. Ironia bude, pri tom ake je slovensko male, ze to urcite stavali inzinieri aj z česka. To len tak na margo tej sracky co si si ako pepik potreboval ventilovat. Tieto narody si v kokotnosti nedlzia absolutne nic. Ale chapem, aj u nas je kopec idiotov co tvrdia, ze cesi su uplni kokoti a Slováci majstri sveta. Trosku vyber hlavu z prdele, doslova. **37
9.02.2021 (21:26:11)  # IP X
SOB's obalka :
na stavbě se mohli podílet český firmy, ale důvod proč to šlo do kopru byla obsluha viz
https://badatele.net/tajny-spis-stb-nejhorsi-uniky-radi...

"Vykonanými agenturními opatřeními a vyslechnutím pracovníků obsluhy velínu odparky A-1 k jejich činnosti před radiační nehodou, ke které došlo dne 25.1. 1989 bylo zjištěno, že v kritickém čase byl velín A-1 bez jakékoliv obsluhy. Zajištěním grafických záznamů z úseků dozimetrických kontrol A-1 a V-1 bylo zjištěno, že graf dozimetrických hodnocení A-1 byl roztržený a časové údaje byly rukou přepisovány tak, aby se časově shodovaly s údaji grafů na V-1. Zápisem o výpovědi dalšího pracovníka čističky radioaktivních vod bylo zjištěno, že takřka vůbec neovládá provozní předpisy na A-1, činnosti kontrolních dozimetrických přístrojů nerozumí a v případě signalizace zvýšené aktivity neumí vykonat žádné opatření k zabránění úniku radioaktivních vod. Oproti této skutečnosti bylo v minulosti zjištěno, že často zaskakuje na velíně za zodpovědného operátora."

postavit jadernou elektrárnu na slovensku, snad nikdo nečekal, že to dopadne jinak...
9.02.2021 (22:12:13)  # IP X
SOB's obalka :
na slovensku jsou kapacity, o tom žádná, ale ta mentalita lidí je tam prostě specifická
9.02.2021 (22:32:45)  # IP X
toman:
Je to skoda debaty, o tom zadna.. Kolenovrt mentalita u vas je tiez proste špecifická ale nezomiera sa na to. Keby tam prepisoval grafy ozraty lakatos z moravy, tiez ta to asi nesokuje. Ono o tej gramotnosti naroda by som moc nezacinal, vid. prezident a premier. Vacsina slovenska su ultra kokoti ale v priemere to asi bude lepsie.. Ale to ta morava zejo. U nas keby odpoja vychodne slovensko, tak bratislava ma lietajuce auta ale bohužiaľ, tiez je to cast slovenska aj s tymi co tam ziju. A uz snad stacilo porovnavania si pindikov o nicom.
9.02.2021 (22:48:53)  # IP X
SOB's obalka :
https://en.wikipedia.org/wiki/Karlshamn_Power_Station
340 MW naftová elektrárna ? tam maj asi hodně TDS motorů z BMWčka spřažených na jeden generátor **02 o něco víc má česká vodní elektrárna Orlík a to je celkově menší, ekologičtější a funguje na vodu, nikoliv naftu, jediný mínus je, že těch 360 MW dokáže dávat asi jen 14 dní, než vypije všecnu vodu v nádrži
9.02.2021 (23:16:53)  # IP X
toman:
To by nestihali menit popraskane hlavy. **38
10.02.2021 (03:02:52)  # IP X
VroutekB:
Orlík je fajn, ale co si pamatuju z VIP exkurze a pokecu s technikem, tak na plnej výkon nepracují téměř nikdy, protože by ty turbíny tu přehradu vypily během chvíle, takže obvykle jede jen jedna turbína ze 4.

Naftová elektrárna akorát znamená, že tam topěj pod parním kotlem naftou, tam žádný TDS motor lodní velikosti opravdu imho nebude.
10.02.2021 (06:40:21)  # IP X
antibalda obalka (web) :
Ta naftová elektrárna je krásný paradox ... Jo, jsme ekologičtí, sice topíme naftu, protože jinak elektriku nemáme, ale jsme ekologičtí. Rozhodně je lepší jezdit mít elektro-mobil, který je dobíjen z naftové elektrárny namísto tu naftu pálit v motoru auta samotného.

Vroutek -> Jakou účinnost to může mít, netušíš ? Když to porovnám se spalovákem na naftu ...
10.02.2021 (09:44:21)  # IP X
Blawhar obalka :
Podstatná část uhelek u nás jede také jen díky vysoké výkupní ceně elektřiny(Německo?). Až se odstaví i ty a ČEZ přestane vyvážet, jsem velice zvědav jak si s poklesem přijmu poradí. Samozřejmě to zaplatíme my**16
10.02.2021 (11:41:23)  # IP X
loučák:
antibalda -> vzhledem ke stáří odhaduju účinnost jako klasická uhelka z té doby, tj 28-31 %, možná díky snažší manipulaci s palivem a absenci mlýnů bude trochu nižší vlastní spotřeba, takže srovnatelný s naftovým motorem. Ovšem bavíme se o účinnosti na průchodnkách blokového transformátoru, přenos a distribuce jsou další ztráty, že.
Líbilo se mi jak se všichni dušovali, že za rozpojení severu a jihu a pokes fkrekvence o 0,25Hz z 8 ledna nemůže rozmach živelných zdrojů a odstavování uhelek, ale hloupá Rumunská rozvodna které si dovolily zafungovat ochrany, protože nebyla schopna přenést výkon pro zelený Rakousko. Zajímavý úhel pohledu.
Mě uplně mrzí že si nepamatuju co to bylo za rozhovor a "odborníka", který dával za přiklad německou energetickou koncepci, že proč bychom nemohli aj my v budoucnu dovážet, když budou oni **03 jo jo, všichni budem dovážet. Akorát zapoměl, že energie nejsou prachy, to se prostě nedá natisknout lusknutím prstu.
Nebo postavíme víc fv a větrných...to nemají ti co to navrhují ani základní vzdělání? Nevědí, že když je inverze a nesvítí ani nefouká, tak 1000 x 0 je furt 0? Ach jo, stejně se počítá že pár uhelek bude jako studená záloha, tedy většinu roku nebudou v provozu, jen se bude odčerpávat voda z dolů a platit údržba, aby se jednou za dva roky škrtlo sirkou pod kotlem a vykompenzoval se nedostatek. Třeba fakt brzo nastane solidní průser a někomu dojde, že fyziku neojebeš. Čím dřív, tím líp.
10.02.2021 (12:20:24)  # IP X
toman:
Jo to je jasne, ze je to tepelna mrdka na ropu ale ako vtip dobre.. Ked sme boli este pred posranou koronou na maldivach tak kazdy ten ostrov ma svoju elektraren ale normalne s motorom. Budova asi 30x20, z boku 3 vyfuky ako zo zetora v meritku 50:1, a hucalo to 24/7 ako nasrany bager. No stabilak to asi nebol. **02 Kedze tam kazde to ubytovanie malo xy klima jednotiek, mali aj verejne osvetlenie.. Koukam CAT gensety pre indiu, az 2000kVA na jednotku.. No, aspon to nedymilo ani nesmrdelo, z tych vyfukov siel iba horky vzduch.
10.02.2021 (20:50:52)  # IP X
Martin obalka :
No Mochovce by som nenazíval funkčnou elektrárnou tam sa stavia 3a4 blok tiež pekných pár rokov. A rozkráda viac ako drevo za cigánskou osadou.
A pritom by sa dala tá spotreba elektriny dala tak krásne zmenšiť na polovicu keby ludia neboli rozmrdané hnijúce sračky. Ale to by zasa bola debata na krčmové reči takže to sem ťahať nebudem.
K antipepíkom a antislovákom, každý si potrebuje na niečo zanadávať a nadáva najčastejšie nato načo nadáva jeho kamarát alebo skupina, má potom pocit začlenenia atď atď je to len psychologia nič iné.
11.02.2021 (00:24:07)  # IP X
loučák:
Jasný no, nepoužiješ mixér, našleháš si domácí majolku ručně, místo 20w led panelu si dáš 5w bludičku a pak píchneš do zásuvky dva elektrobily. S takovou ten trend uplně nezměníš. Jasně, plýtvá se, ale určitě je rostoucí trend spoťreby i v oboru "užitečné", hodnoty tvořící spotřeby.
My měli ve třídě tak polovinu slováků a zajimavé bylo, že na ně nadavali jen lidi co bydleli prakticky na hranicích a byly napůl slováci, mě to bylo třeba docela buřt a zažil jsem fakt extrém, kdy spolužák, čecháček no, po hodině pokecu s kysučanem ani nepostřehl, že se bavi ze slovákem. Každej národ má nějakou identitu, ale ta se při takových debatách hrozně zveličuje
11.02.2021 (20:05:51)  # IP X
RayeR (web) :
"Ked si reaktor ubzikne, tak to este neznamena katastrofu" :)

Jo vsechno uhli odstavime, ale pritom se stavi cim dal vic vykrejvacich plynovek a ty budem zivit cim? Asi plynem z Ruska. Taky uz sem cet vize, ze se postavi velika solarni farma na sahare a bude se to sem prenaset dalkovym vedenim. A do toho ty nestastny elektroauta. Jak rika loucak, reguluje se spotreba a ucinnost kazdy picovinky, pasivni domy, vsecko, ale jesi se za 10-20let uplne zakazou spalovaky, tak pri zachovani poctu aut to nebude zrovna zanedbatelnej vykon co bude treba nabijet. Navic si to nabijeni moc neumim predstavit na precpanym sidlisti jak vsichni vecer prijedou z prace, ti co prijeli nejdriv obsadi pripojky u lamp, dalsi zacnou vyhazovat prodluzovaky z okna a ted tu sit zacnou dojit. Prej to poresi smartgrid, kera lepe rozlozi zatez v case, hm... A taky budem stavet takove ty veze, kde se bude motorem vytahovat betonove zavazi nahoru kdyz bude prebytek a postet dolu kdyz bude treba vyrabet, hm... No proste si tu pekne pod sebou rezeme vetev, to ani v pokrokove americe takle daleko nedosli, zatim....
>Loucak - vom tom nedavnym skoro blackoutu neco vis z duberyhodnejsich zdroju (rumunska rozvodna)? Sem to jen zachytil v beznych zpravach a prognozy rikaj, ze takovy pripady budou mnohem castejsi...
11.02.2021 (23:22:30)  # IP X
loučák:
Jsem hrozně línej to hledat, ale dalo by se to. Byl to článek na webu oenergetice.cz s odkazem na oficiální vyjádření ensto-e. Byly tam jmenovány konktréntí rozvodny a příčiny. A nevím přesně jestli to byla rumunská nebo chorvatská rozvodna, ale zkrátka v důsledku údržby na jednom z vedení od balkánu a nedostatku výkonu ve střední a západní evropě (proč asi?) vybavila jedné z rozvoden nadproudová ochrana což právě vedlo k lavinovému efektu výpadku dalších úzkých míst a ztrátě synchronizace mezi severem a jihem. Oficílně je chyba myslím právě na rumunské straně za nedodržení požadavku N-1, ovšem jak známo někdy to jinak nejde, ani ČEPS nemá během roku 100% času požadavek N-1 dodržen. Ono vlastně ze zákoného hlediska je to bohužel tak. De facto za to můžou ekoteroristi a to bez keců, de jure ten kdo neměl 100% zálohovanou onu inkriminovanou rozvodnu. Jako nevím no, ten proud tam asi nevzrostl skokově, přecijen to nebyl poruchový stav, takže tam možná bylo i nějaké pochybení na straně operátorů PS, ale nechci soudit, fakt neznám dopodrobna danou situaci.
12.02.2021 (00:04:41)  # IP X
rayer (web) :
Jo, takle staci. Nase energeticka sit by mela bejt nejvic zokruhovana, jak to vypada nekde na balkane a jihu si nedelam iluze.
12.02.2021 (06:42:48)  # IP X
antibalda obalka (web) :
Rayer ->
Takto budou vypadat sídliště : https://www.autoforum.cz/zajimavosti/smutne-konce-norsk...
12.02.2021 (18:36:34)  # IP X
RayeR (web) :
LOL, to uz sme tu kdysi meli, draty na izolatorech vsude po ulicich, pak se to zakopalo pod zem a ted se to zas cyklicky opakuje :)
12.02.2021 (19:45:50)  # IP X
loučák:
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/vitr-ne... a kdy na to přjdou skopčáci? Asi až ten opravdový blackout nastane.
13.02.2021 (22:24:18)  # IP X
RayeR (web) :
To byl asi tenhle clanek, ale nemam premium
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/martin-durcak-cep...
Byla to rozvodna v Chorvatsku.
A este tady 1 rozhovor: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/blackout-cesk...
Přezdívka:
Heslo:
Text: