Diskuze - danyk.cz

Vlákno z kategorie: Hlavní diskuze
Celkem 13 odpovědí.


4.08.2021 (17:57:10) K # IP X
Dragon:
Ahoj elektrotechnici, řeším, jestli se vyplatí koupit na domácí použití levné elektro nářadí (třeba Parkside z Lidlu) nebo značkové (Makita, Bosh, případně další)... co si myslíte? vyplatí se značkové vzhledem k ceně a jakou bude mít výdrž? máte zpětnou vazbu? jak to řešíte vy? Řeším kompletní zařízení nové dílny sloužící mě další léta a hlavně na nějakou tu rekonstrukci. diky
4.08.2021 (22:04:18)  # IP X
PS obalka :
Moc indicií jsi nedal... Co znamená domácí použití? Obecně nářadí vydrží tak dlouho jak se o něj člověk stará a jak ho používá. Mám přes 6 let noname vrtačku i značkovou Bosh a obě jsou naprosto v pohodě. Parkside vzhledem k cenovce je podle mě velmi slušný kup na takové to občasné použití...
4.08.2021 (22:10:37)  # IP X
RBMK obalka (web) :
Já osobně mám s parksrajdem dobré zkušenosti. Na hobby použití to prostě funguje a za tu cenu si to odslouží víc, než dost. 20V řada je fajn, stará malá 12V řada mě nasrala že změnili klíčování baterek ale jinak i ten malej akušroubovák valí do dnes, ale už u kamaráda. Ten s nim vyvařil jeden a půl patrola. Co bych nekupoval, jsou levné aku přímočaré pily z alíku. tam když valíš déle, jak pár minut, tak utavíš převody. Vrtací kladivo jsem měl od noname po nějakou značku od Bondyho, a všechno funguje v pohodě. Flexy taky fungují všechny dobře, ale 750W NAREX z Hornbachu má dlouhej gumovej kabel, filtry a celkem velkou sílu, tak ten můžu doporučit nejvíc. Bity a vrtáky jedině Narex, Tona. Golu klidně nějaký shit ze sapy, protože co louskneš, to koupíš v kusovkách a už nelouskneš. A vydrží dost sama o sobě. Soustruh nekupuj tu čínskou malou močku, ale něco starého v dobrém stavu za stejnou cenu. Co můžu doporučit, pravidelně hodi voko do okolních šrotů, kde za 10-15kč/kg prodají staré dobré kvalitní nářadí, jen trochu orezlé. Klíče Tona a CCCP jsou lepší, než cokoliv moderního. Multimetr klidně DT-9205A za dvoukilo na obyč žvejkání nebo chytřejší HABOTEST z alíku, taky dobrý pro začátek. Mnozí budou ohrnovat rypák, ale na domácí žvejkání v pohodě. Zdroj pulsní 30V 10A aliexpress, ale má zvlnění a na výstupu elektrolyty. Nabiješ s tim baterku, nakrmíš pokusy a při nájezdu od nuly napětí se daj i LEDky zkoušet bez smrti. Maj i hliníkovou škatuli 80V 6A s regulací a displejem proudu a napětí, tím krmím elektrokolo. A pak starej dobrej regulák a oddělovák transformátor, nějaké halogeny s vyřazovacím vypínačem a máš výbavu na cokoliv.
4.08.2021 (22:12:43)  # IP X
RBMK obalka (web) :
Pak nakonec svářečku. Gama 165 f plechu, ale co nechceš, puč, invertor fuč, přejetej patrolem. Tak teď mám gamu 195L CO2/MMA a i totální idiot s tím zavaří pevné a hezké sváry.
4.08.2021 (22:41:14)  # IP X
bkralik (web) :
Mně se u velkých značek líbí, že na ty stejné baterkové systémy toho dneska dělají už fakt opravdu mrtě různých věcí. Kamarád takhle provozuje Makitu a na ty samé baterky (Makita 18V) má všechno, od akuvrtačky přes vysavač po zahradní sekačku a křovinořez. Takže důvod, proč bych nešel do Lidlu je přesně tohle.
Zvažoval bych asi Makitu nebo Ryobi - to je sice v základu trochu levnější (takže hned nevykrvácích), ale má obvykle i kvalitnější modely těch samých věcí (jakože má vrtačky jak s komutátorovými motory za pár kaček, tak i BLDC verze...)

A co se týká dalšího nářadí - jde vždycky o to, jak moc tu danou věc budeš používat. Pokud to je věc, kterou budeš mít v ruce často, kup si novou a kvalitní. Klíče bych si třeba rozhodně nekupoval proteco nebo nějakou orezlou starou tonu, ale nový kvalitní tona expert. Na druhou stranu třeba mikrometr není vůbec důvod kupovat nový (levná čína je úplná blbost a mitutoyo je drahé) - padesát let starý somet bude jednou za rok fungovat stejně dobře...

A jak třeba píše RBMK o vrtácích, rozhodně bych si nekupoval Narex, ale www.nastrojecz.cz - to je furt opravdu česká nástrojárna co vyrábí všechno v čr a co jsem od nich měl vrtáky / závitníky, tak to je prostě absolutně top...
4.08.2021 (22:54:22)  # IP X
toman:
+1.. su samozrejme aj lepsie ale za tie prachy.. a hlavne ak ides vrtat kovy rucne tak CZ Tool nieje o com. To iste tie TONA Expert vydlicaky, super pevne za dobre prachy. Z elektro naradia dnes dobre vali Milwaukee, fakt to nieje drahe na to co dostanes. S tymi lacnymi srackami to je proste kus od kusu. Roky mam Parkside teplovzdusku za smiesnych 10€ a funguje super. Znamy si kupil Aku vrtacku a zlomil hriadel za vretenom na prvej diere. **02
6.08.2021 (16:04:15)  # IP X
RayeR (web) :
nastroje.cz - skoda ze nemaji prodejnu v Praze.
Ja chodim treba vrtaky a zavitniky kupovat do Narexu v Karline
https://eshop.narexcon.cz/
nebo kobaltaky k Rouskovi na Synkac
https://www.vjrousek.cz

S tema baterkama, myslim ze i Parkside pouziva dnes stejny typ aku na spoustu naradi co maj v lidlu. Ja to ale tak nehrotim, pac malokdy za den vyflakam vic nez 1 aku, s vyjimkou akuvrtacky a krovinaku, kde pouzivam 2 packy.

Obecne nejsem proti lidlimu naradi, ale kdyz vidim treba na burze neco starsiho, kvalitnejsiho a za zlomek ceny noveho, tak je to jasna volba. Treba u stojanove vrtacky z bauhauzu, je znat mensi tuhost konstrukce, lepsi by byla naka stara ceska, ale vazila by 2x tolik... U naradi, ktere pouziju jednou za cas se snazim usetrit, naopak neco, s cim delam casteji, tak si priplatim za lepsi znacku. Treba narexi vrtacka je snad nesmrtelna...
7.08.2021 (22:28:14)  # IP X
toman:
No s tymi starymi carachmi uz tiez niektori nevedia co by.. Ked hovoris o stojanovkach, hned ma napadli tie Hustopecacke, kvalitny stroj o tom zadna.. ale rv. 1960+/-, odrobenych 50 rokov vo fabrike, daky curak to natre zelenym hammeritom a uz je to na bazosi za 4 kila. **02 Znamy mal tu cest, sa takto ojebat.. vrtacka nalestena, natreta, rozpravky o tom, ze to bolo na udrzbe-nemakalo vo vyrobe, tak zaplatil €€€, predsalen CSR kvalita, atomfest. Nakoniec okrem motora a chassis menil vsetko. Hadzavost sa po par dierach opustila na tolko, ze skoro bolo lepsie to vrtat rucne.
8.08.2021 (19:45:12)  # IP X
loučák:
Parkside není na doma nejhorší volba, docela se posunuli od prvopočátku a znám i řemeslníky, co mají některé z míň použivaných nástrojů od parkside, ale spíš síťové než aku nářadí. Co se dílenského nářadí týče, tak Milwaukee je top, o tom žádná, jenže na doma ty ceny moc nesedí. Makita ovšem není vůbec špatná volba, jako snad jediná z profi značek dělá vše na jeden akumulátor, což u větších strojů řeší použitím dvou v sérii. Takže se dvouma akumulátorama a jednou nabíječkou můžeš doma krmit rázovku, vrtačku, řetězovou pilu i sekačku. Pokud to využiješ, stojí za zvážení
14.08.2021 (11:11:15)  # IP X
MIKE obalka :
My máme už všechno parkside a za mě super. Razak je za ty prachy úplně top, svářečka co2 taky funguje pěkně, aku vrtačka taky. Teď nově síťová přímočarka a pocitově stejné jako značková se kterou jsem dělal v práci. Něco jede skoro denně něco se použije párkrát do roka. Zatím se snad nic nevysypalo krom aku přímé brusky, tam jsem myslím dojebal baterku dlouhým vybitím a možná to ještě byla nimh baterka, už nevím. Koupil jsem místo toho síťovou a k ní sklíčidlo univerzální z ali a taky jede pěkně. Plus hafo dalších věcí co se koupily víceméně na jedno použití. Třeba drazkovacka do zdi apod. Než si to půjčovat tak si raději koupím ne o moc dráž a pak když je potřeba někdy příště tak je.
14.08.2021 (11:11:22)  # IP X
MIKE obalka :
My máme už všechno parkside a za mě super. Razak je za ty prachy úplně top, svářečka co2 taky funguje pěkně, aku vrtačka taky. Teď nově síťová přímočarka a pocitově stejné jako značková se kterou jsem dělal v práci. Něco jede skoro denně něco se použije párkrát do roka. Zatím se snad nic nevysypalo krom aku přímé brusky, tam jsem myslím dojebal baterku dlouhým vybitím a možná to ještě byla nimh baterka, už nevím. Koupil jsem místo toho síťovou a k ní sklíčidlo univerzální z ali a taky jede pěkně. Plus hafo dalších věcí co se koupily víceméně na jedno použití. Třeba drazkovacka do zdi apod. Než si to půjčovat tak si raději koupím ne o moc dráž a pak když je potřeba někdy příště tak je.
17.08.2021 (11:47:53)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
Problém Parkside je, že mají sice jednotný systém bateriií, nicméně asi už pátý jednotný systém. Takže jakmile se vám za 2 roky posere baterka, tak ji od nich už nekoupíte **02
Já jsem si teď pořídil 18V Makitu a už jenom provedením plastů, zejména gumových částí a tolerancemi sklíčidla to vypadá fakt o třídu vejš.
17.08.2021 (16:16:28)  # IP X
RayeR (web) :
Tak to je proste jinej level, ale taky stala asi o neco vic... :)
22.08.2021 (16:38:45)  # IP X
milan obalka :
Parkside je fajn, ted přišli konečně s balancery, takže to odstraní ten neblahej jev, kdy jedna aku zeslábne nebo častěji má samovybíjení.
performance nářadí je držák a výkonu má dost.
S tou změnou akuprogramu to je pravda, ale nebude se dlouho měnit. aktuální X20V je technologií tak dobře, že změna není v dohledu ani obavy.
S parksajdem makám furt a vpohodě. na dražší značku nejsou prachy prostě. jednou mi uhořela flexa, špatnej kontakt s chladičem a dostal jsem novou.
u 12V nářadí parkside stačí upravit zámeček a akumulátory pasují. jen pak chce dávat bacha při vkládání do nabíječky
Přezdívka:
Heslo:
Text: