Diskuze - danyk.cz

Vlákno z kategorie: Hlavní diskuze
Celkem 9 odpovědí.


18.09.2021 (08:40:43) K # IP X
loučák:
Tak i já se přidám s dotazem z oblasti domovních rozvodů, když už se to tu tak rozjelo. Známý ma starou stodolu z kamene, kterou chce předělat na stylovou chatu. Což znamená přetechnizovat to do mrtě ale ponechat zevnitř i z venku obnažený kámen s maltovými spárami, možná natřen jen nějakou nezbarovou impregnací, to zase není moje starost. Tedy jak tušíte, všechny rozvody pujdou podlahou a pak se po zdi budou dráty k přistrojům klikatit jak had ve spárách. A vzhledem k množství různých podsvětlení a hlavních světel a stmívačů se mi v tomto připadě líbí kvůli jednoduchosti k vypínačům tahat jen síťáky a ty pak svést do jednoho "chytrého" rozvaděče, silový kabely tahat stropem pro světla již nebude problém. Známému se tato možnost líbí i z uživatelskýho hlediska. Jak teda správně tušíte, víte někdo o nějakém takovém domovním systému kde mám stačí jen z jednoho rozvaděče natahat síťaky k ovladacím prvkům, naprogramovat dle libosti a hotovo? Možnost bezdrádových vypínačů se mi moc nelíbí, páč ho tím uvážu k pravidelné údržbě v podobě výměny baterek, která dle mého snižje uživatelský komfort.
18.09.2021 (15:05:31)  # IP X
bkralik (web) :
Těch "home automation" systémů je hodně. Pokud bys chtěl jít cestou úplného opensource, tak se koukni na HomeAssistant - ten běží na linuxu (takže třeba raspberry pi) a můžeš k tomu připojit cokoliv (čínské RS485 moduly, ethernet moduly od papoucha, MQTT, no, cokoliv).
Pokud bys chtěl takové poloprofi řešení, tak koukni na Loxone - to už samozřejmě vyjde trochu dráž, ale má to vlastní řídící jednotku, programuje se to v takovém poloklikacím rozhranní a hlavně mají k tomu mrtě příslušenství (ať už nějaké expandery na světla, tak měření energie, zvonky, intercomy, no, všechno možné). Loxone je v ČR docela dost populární, myslím si že tady mají i docela velkou uživatelskou základnu.
Pak podobné systémy dělají i nějací velcí hráči (insteon, nevím...). Ale to mi přijde že už zase potřebuješ extra firmu, aby ti to postavila, neviděl jsem to nikde moc volně prodávat.
Každopádně bezdrátu bych se snažil vyhnout, drát je drát...
18.09.2021 (23:41:18)  # IP X
toman:
No asi moc nemas co vymyslat pokial nechces stale riesit, ze nieco nejde.. Loxone mam aj v baraku a nemam co povedat, spolahlive ako priemyslene PLC. Riadim s tym osvetlenie, tienenie, kurenie a do buducna solar.
Kedysi som v praci montoval konkurencny iNels a tam sa reklamovali zariadenia na tyzdennej baze, majitel uz vzdy vedel ako sa to restartuje ked to cele nejakym zarusenim vymrzlo..lol.

Takze si to nastuduj ako sa ta chytra siet tvori, co ti tam treba, z toho vypocitaj kolko to cca. vyjde, predostri chlapovi, ci ho nevyjebe na totalku a ked nie tak zapajas, "programujes". S funkcnostou bude spokojny on ale aj ty, za 2 roky som na tom neriesil nic.

Samozrejme u novej instalacie tahas kable.. bud ich proprietarny zeleny 4 zilak alebo CAT6 ethernet.. skor sa priklanam k tomu ethernetu, zostanu ti este dva volne pary-nikdy nevies.. ja sam som to dodatocne uz vyuzil. Bezdrat to je uz do hotovych barakov, pripadne ked sa nieco vymysli casom, jeb tu musim mat vypinac.. tak tam das Air extension a jeden touch air no.
20.09.2021 (07:56:44)  # IP X
VroutekB:
A jéjo, už to začíná. Smart píčoviny a IoT sračky.
Za cenu Loxone raději Siemens LOGO!. Nebo skoro i S7-1200. A taky k tomu jdou připojovat čínský moduly na Modbus.
20.09.2021 (10:17:33)  # IP X
toman:
Jiste... **02
20.09.2021 (21:59:29)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
20.09.2021 (22:35:23)  # IP X
toman:
Pockaj ked Arambajk vytiahne PLC s ECC88. **02
21.09.2021 (18:51:18)  # IP X
RayeR (web) :
Djete pak IP adresu, at ten barak muzu haxxn0u+ ;)
22.09.2021 (18:28:17)  # IP X
rampa01 obalka (web) :
Phillips už to vymyslel před lety a každý lepší LED zdroj to umí taky: DALI

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/DALI_(rozhraní)
30.09.2021 (10:15:58)  # IP X
loučák:
Díky za rady, ten DALI systém se mi líbí
Přezdívka:
Heslo:
Text: