Diskuze - danyk.cz

Vlákno z kategorie: Hlavní diskuze
Celkem 17 odpovědí.


1.07.2017 (13:49:37) K # IP X
Igi obalka :
Používáte někdo tuhle development board nebo aspoň tento procesor? http://www.nxp.com/products/automotive-products/microco...
Já teď začal, stáhl si ten jejich SW a už i některé examply nešlo zkompilovat nebo pak nahrát do desky, což mi přijde trošku blbý.
Nemáte k tomu někdo nějaký materiály? Moc se mi toho na netu nepodařilo sehnat. Třeba example na CAN používá nějaké různé knihovny, podle mě až zbytečně, respektive pak v tom není vůbec vidět princip a nevím jestli má cenu se učit řadu knihoven, raději si vše dělám sám abych věděl jak to funguje. Jinak možná budete psát, že jsem měl pořídit něco jiného, ale potřeboval jsem něco co umí CAN.
1.07.2017 (14:35:02)  # IP X
RayeR (web) :
Jo, rekl sis oto, ted pride vroutek, napise ze si uplny debil, ze pouzivas takovou sracku od NXP a ne od ST (ktere ma opravdu v portfoliu levne ARMy s 1-2 CANy) a pak zahy na to 8-bit s RXkem, viz vlakno o obrazovku nize :).
Jinak ti nezbyva nez bud najit a pouzit nakou knihovnu, kterou uz treba aspon nekdo pred tebou uspesne pouzil, takze je nak vyzkousena ze nak funguje. Nebo vzit pekne ten 1000 strankovej datasheet a nastudovat si ovladani te prieferie, pripadne k tomu este nastudovat samotny CAN protokol abys vedel co ktery bit dela. Myslim ze v zakladu nemuze bejt tak slozity udelat naky program na prijem zpravy po CANu s poslanim nake odpovedi. Nevim jak NXP, STcko ma i nake HW filtry na adresy, takze ti to hodi preruseni az kdyz tam prijde co te zajima a nemusis zpracovavat vsechno, mozna tenhle to umi taky...
1.07.2017 (16:49:45)  # IP X
Tim:
Trochu má v tomto Vroutek pravdu, Zatímco na STM32 najdeš všude examplů hromady, na forech, webech bastlířů i oficiálních fórech..... tak najít něco podobného pro MCU od NXP je tak trochu problém...Na druhou stranu MCU od NXP kategoricky nezatracuju, ale jsou s nimi určité trable no...
1.07.2017 (23:42:50)  # IP X
medvídek obalka :
Mrkni na nějaké fóra a app notes.
https://community.nxp.com/thread/436086

BTW:
Vyser se na kecy okolo a dělej, piš v čem chceš.
Ve výsledku si tě ve firmě budou stejně převychovávat.
Vroutek chválí jejich přístup, viz- HAL atd.
U nás bys s HAL knihovnama moc nepochodil, spousta věcí je postavená na S08 a Piccolu, tak se prostě píše a vyvíjí pro tyhle procesory.
Až přijde evoluční vlna, všechno se jednou předělá na novější (třeba zrovna ST) ARMy, nebo taky ne, protože jsou to celkem triviální aplikace.

Zkrátka a dobře, hledej, googluj, nějakej exámpl najdeš...
2.07.2017 (01:08:15)  # IP X
VroutekB:
A kde sem, prosímtě, chválil HAL ty šulíne? K ničemu sem to nikdy prakticky nepoužil.
2.07.2017 (01:35:23)  # IP X
8-bit obalka (web) :
Asi HALem myslel CMSIS + ty knihovny od STMka
2.07.2017 (01:47:58)  # IP X
VroutekB:
CMSIS != HAL, HAL != SPL. Tu je třeba dávat nacha na to, že Cube/HAL je název jednoho konkrétního dojebanýho SW balíku, ke kterýmu mám zvlášť nízkou konduktanci.
Z CMSISu se používají akorát makra/fce na konfiguraci NVICu a SysTicku. Není mi jasný, proč by tohle někdo chtěl vší mocí vynalézat znovu, stejně jako třeba ten asm startup.
2.07.2017 (02:05:57)  # IP X
8-bit obalka (web) :
Jj, já vím že nic z toho není doopravdy HAL protože ono to už z principu nebude nikdy kompatibilní s jinou architekturou, ale výrobci mají často ve zvyku tomu tak říkat. Viz třeba https://developer.arm.com/embedded/cmsis , kde CMSIS nazývají "abstraction layer" a "Device HALem" na obrázku bude myšlena třeba ta SPL
2.07.2017 (10:48:33)  # IP X
medvídek obalka :
Vroutku, nechovej se, jak dítě a svojeho šulína si schovej tam, kam patří...
Prostě z principu je to úplně jedno v čem, a jak píše.
Ať si dělá v čem chce, když bude chtít NXP, bude se učit NXP, když přijde na řadu ST, bude psát pro STM.
Mi se akorát prostě nelíbí, jak tady všem všechno haníš.
A ok, přiznám se, ty vaše procesory se mi hodně líbí, ale nemám tu moc v práci kecat do zaběhlého systému chlapům s 20+ lety praxe, taky bych mohl skončit jako nevděčná piča před branou fabriky.


Igi:
Hledej zkrátka a dobře ty appnotes, určitě nějaký exampl je.
Pokud ti něco nejde ani zkompilovat, tak si nastav prostředí.
Pokud sis tu jejich desku už koupil, tak to rozchoď a nauč se s tím.
2.07.2017 (11:43:58)  # IP X
antibalda obalka (web) :
Trochu OT, ale když vidím jak se to tu zase zvrhlo.
Teď se mi stáhnula aktualizace Cube a je tam možnosti generovat code buď pomocí HAL nebo LL - pracoval někdo s tím LL (Low Layer) ? Momentálně pracuji s SPL, protože HAL se mi nějak nezalíbil.
2.07.2017 (15:18:21)  # IP X
VroutekB:
Medvídku, šulín seš, protože si cucáš z prstu co sem nikdy neřek. Vidíš tu někde, že bych se do Igiho nasíral? Ne. Kdo tu dělá bordel? Ty. Kdyby ses do mě neopíral, ani bych se v tomhle vlákně neobjevil, mám tu lepší věci na práci, než řešit Igiho philcky. Jestli máš medvídku příliš energie a nevíš kam s ní, klidně ti nějakou užitečnou práci naložím.
2.07.2017 (18:32:25)  # IP X
Igi obalka :
Tak se tu nedohadujte, raději něco konstruktivního. Já jsem byl doteď zvyklej na AVR a PIC (uznávám, že toho moc neumí a jsou dnes předražené, tak se toho prosím moc nechytejte), proč to ale vůbec zmiňuji je, že tam jsem byl zvyklý najít v datasheetu registry, které se mají nastavit apod. a bylo to. U NXP by to taky mělo jít? Takže nikdo zkušenosti s tím nemá?
2.07.2017 (18:57:35)  # IP X
8-bit obalka (web) :
Musí to jít snad u všeho **02 Najdi si nějaký ukázkový projekt a projdi zdrojáky, měl by tam být nějaký macatý .h soubor s názvama registrů a jejich adresama.
2.07.2017 (19:02:08)  # IP X
8-bit obalka (web) :
Většinou se ten soubor jmenuje nazev_procaku.h, ale IDE jej může překopírovat do projektu pod jiným názvem, třeba iodefine.h
4.07.2017 (08:52:21)  # IP X
Igi obalka :
Tak podle toho co jsem tu četl, tak je to NXP dost podobné jak ST. Taky to má HAL (mimochodem jak jsem sem prvně psal, tak jsem právě našel příklady s HAL a přišly mi překombinované a neviděl jsem v nich princip). I to filtrování ID u CANu, které ale stejně nevyužiji, spíš teď přemýšlím jak nejefektivněji udělat periodické posílání určitých zpráv po CANu.
Akorát se mi zatím nepodařilo zjistit jak a jestli vůbec lze číst procesorem soubory uložené na flash paměti, deska se totiž po připojení k PC chová jako flash disk.
Co mě třeba přijde trošku divné, ale možná u ARMu běžné, že třeba když se v registru timeru nastaví flag, že došlo k timeoutu do log1, tak se do něj musí zapsat taktéž log1 aby se vynuloval. Ono by to mohlo být celkově hodně podobné ST když také používají ARM ne?
4.07.2017 (13:18:31)  # IP X
VroutekB:
Mazání flagů jedničkama je zcela běžná věc u normálních bělochů. Zkus se nad tím zamyslet, proč se to tak dělá. Třeba na to přijdeš. Má to zcela logické opodstatnění **22
4.07.2017 (13:43:27)  # IP X
Igi obalka :
Možná jsem to trošku nejasně napsal. Myslel jsem to tak, že se zapisuje přesně do stejného místa v paměti, tj. kontroluji kdy je daný bit v log1. jakmile je, tak pro reset do něj zapíšu znovu log1 která v něm už i tak je. Takže se zapíše to stejné co už v té proměnné je, žádná změna. Z toho usuzuji, že si procesor musí hlídat jestli se do daného místa paměti zapisovalo a co, nestačí mu pouze číst co je tam za hodnotu. Jak říkám jsem v tomhle ohledu nováček, takže to tak berte, možná je to fakt běžná věc se kterou jsem se prostě ještě jen nesetkal, já byl spíš zvyklý, že buď se flag rovnou vynuloval, nebo se nahodil někde nějaký jiný bit ve stejném/jiném registru, trošku pokory určitě nezaškodí **05
4.07.2017 (23:10:06)  # IP X
RayeR (web) :
>8-bit
CMSIS neni zadny HAL, to sou jen definice generickych registru jadra ARMu (primo od ARMu) a naka makra. Kompatabilitu ti to moc neusnadni. HAL je pmerne vysokourovnovy balik kniHOVEN v CUBE od ST, ktery je ted preferovany...

>Igi
myslim ze neni treba se nad tim mazanim flagu nijak pozastavovat. kazdy MCU ma sva specifika, interne to ma procak zpracovany tak, ze odlisi zapis flagu od cteni a zrejme ma nejaky buffering, to si musis nastudovat v tech datasheetech...

>antibalda
me taky Cube/LL nejak neoslovilo (prislo mi stale dost nabubrely misto minimalisticky) ale aspon pro to je klikatko, kery ti vygeneruje LL kod jako pro nakyho mrdujinystu :) (naka javasracka, kera ma asi gigabajt po rozbaleni :)

"ke kterýmu mám zvlášť nízkou konduktanci."
pro me trochu nesrozumtelna formule, nemyslel si spis afinitu, kdyz uz musime odborne pouzivat ty cizi termity? :)
Přezdívka:
Heslo:
Text: