Smazat příspěvek

 Chystáte se smazat odpověď z kategorie Hlavní diskuze:


12.01.2022 (20:41:59)
VroutekB:
Když pominu můj standardní komentář o naprosté zbytečnosti používání obskurních komponent jako ten zdroj proudu od LTčka (pokud je máš k dispozici, proč ne - ale echt v současný době bych se jakýmkoliv řešením tohoto typu, kde žádná náhrada neexistuje, snažil vyhnout velkým obloukem)
V principu dobré, akorát se kradeš o kus rozsahu; odpor toho RTD ti pod určitou úroveň nesleze, tedy měřené napětí pravděpodobně nikdy nebude menší než nějaká specifická hodnota, avšak o tuto část rozsahu ADC se tímto okradeš. V tom je ta výhoda použití toho operáku, jelikož si to tam můžeš posunout. To co sem ti navrhoval slovně já, ti nakreslil zjednodušeně miondra, jen s několika rozdíly: Nejsi schopen si to nakalibrovat automaticky programem (proto sem doporučoval ten multiplexer), musíš manuálně (připojit definovaný odpor ke kalibraci zdroje proudu a reference ADC, pak doufat, že to nikam neoddriftuje ani s teplotou okolí ani stářím). Druhá věc, co tam má jinak, že RTD nenapájí zdrojem proudu - což nevadí, ale ADC musí mít jako referenci napájecí napětí shodný s naájením toho frontendu (nebo opačně, ty odpory tam krmit z reference ADC) - jinak to měření nebude ratiometrický a bude závislý na courání napájení. --> Připomínám: dyž si tam dáš multiplexer na kalibraci, není potřeba zaručovat žádnou dlouhodobou stálost ani přesnost hodnot součástek; stačí 1 (spíš 2) precizní odpory vhodných hodnot, proti kterým se vždy nakalibruješ, klidně před každým jednotlivým odečtení hodnoty. Vystačíš si s krátkodobou stabilitou součástek.
A poslední detajl je, že tam má tu kladnou zpětnou vazbu jako kompenzaci nelinearity. Přiznám se, že sem tohle nikdy neviděl použité, ale smysl to nějaký má. Ale ne, když je tam procesor, kde si to můžeš prohnat skoro libovolnou přesnou metodou kompenzace (nejlepší by bylo aplikovat polynomiální korekci, ke který obvykle RTD mají od výrobce uvedený přesný koeficienty - tam to nějakej jeden votpor ve zpětný vazbě opravdu nezachrání).
Tak, a pokud sem ti hlavu zas zamotal málo (protože žádný jednoduchý a univerzální řešení nejsou), tak ke způsobu ochran vstupů co sis tam navymýšlel, mám výhradu zcela zásadní:
Co se stane, když se vstupem dotkneš +12V? Že by se to v autě nemohlo stát? Ale kdeže... Celý by ti to zhořelo jak fagule, bez ohledu na to, jestli na vstup dáš nějakej varistor nebo ne. Ten by se ti z desky odpařil taky.
Do série se zdrojem proudu dej nějakou diodu (klidne 4007 **01) a od RTD směrem k ADC (zesilovači) dej dostatečně velký rezistor, který při přepětí dostatečně omezí proud. Teprve potom má smysl se zabývat nějakými varistory. a ESD ochranami.
Dyž je člověk trochu šikovnej, může ti to pak i na signálovým pinu vydržet třeba load dump test po vzoru toyoty, ty tam chtějí snad 200V po dobu 400ms. **20


Přezdívka:*
Heslo:*

███   ███     █   
█     █ █    ██   
███   █ █   █ █   
  █   █ █     █   
███   ███     █   
Opiš:*

Zde můžete smazat vlastní vlákno nebo kteroukoliv odpověď v něm. Můžete smazat vlastní odpověď v cizím vlákně, pokud na ni ještě nikdo jiný nereagoval. Mazat cizí vlákna a odpovědi v nich mohou pouze admini. Smazání příspěvku je nevratná operace! Smazáním vzkazu se smažou i odpovědi na něj.
Seznam uživatelů
Zpět na knihu