Diskuze - danyk.cz

Vlákno z kategorie: Hlavní diskuze
Celkem 4 odpovědí.


20.03.2022 (20:54:36) K # IP X
igi obalka :
Ahoj, jste tu nějací matematičtí odborníci? Řeším následující situaci. Mám bezdrátové sensory, ty jsou rozmístěny v prostoru. V každé takové sítí je jeden gateway, který tyto sensory sbírá, ale nemusí "vidět" všechny sensory, proto tam můžou být i repeatery, které také sbírají tyto sensory a přeposílají pak data na gateway a nebo na bližší repeater(který to zase posílá na bližší nebo na gateway). Repeaterů bude jen nezbytný počet (není to nějak kritické, takže pokud se nějaký rozbije, prostě část za ním do doby výměny nebude fungovat), protože se samozřejmě jede na cenu. Je taky požadavek aby co nejvíce sensorů bylo sbíráno při co nejmenším počtu přeposílání. Každé zařízení má přesně určeno, které sensory má sbírat a ze kterých repeaterů ma vyčítat data. Vymyslel jsem svůj algoritmus přiřazení kdo má co vyčítat, ale není to úplně ideální. Zjistil jsem, že na takovéto typy úloh lze aplikovat tzv. teorii grafů. Trošku jsem to studoval, ale bohužel má znalost matematiky není tak dobrá, abych to dokázal aplikovat přesně na tento můj příklad. Našel jsem příklady vesměs na výpočet nejkratší cesty apod. ale já potřebuju to co výše. Nemáte někdo nějaké nasměrování jak na to? Díky.
20.03.2022 (21:00:36)  # IP X
igi obalka :
Nevím jestli jsem to popsal dostatečně jasně, ale radši to ještě upřesním o co přesně mi jde: Mám proskenovanou danou oblast a vím co gateway a každý repeater "vidí". Přičemž je možné a spíše docela běžné, že jeden sensor vidí více repeaterů, i některé repeatery vidí více repeaterů. Potřebuji teď rozhodnout kdo bude co sbírat, tj. udělat pro gateway a všechny repeatery tabulky repeaterů-které repeatery bude daný gateway/repeater vyčítat a tabulku sensorů-které sensory bude dané zařízení vyčítat. Ideálně ještě tak, že by to dokázalo zjistit, že je některý repeater redundantní, tj. že i bez daného repeateru budou všechny sensory vyčteny. Posledním aspektem je, že je samozřejmě v každém repeateru omezená paměť, proto by to mělo sensory rozdělit "rovnoměrně".
22.03.2022 (12:30:39)  # IP X
ChaoticNeutralCzech obalka :
Vypadá to, že hledáš algoritmus na vyřešení obecné úlohy z teorie grafů, do které bys pak nasypal skutečná data... Myslím, že se tím zabývají spíše informatici, než matematici, a já s tím moc neporadím. Hledal bych nějakou práci, kde se autor zabývá podobným problémem (použití teorie grafů k optimalizaci signálových cest) a vyhledat si názvy technik, které využívá. Začal bych třeba na https://www.google.com/search?q=optimal+placement+of+si...
23.03.2022 (01:41:59)  # IP X
rayer (web) :
A neni lepci nez znovu vymyslet kolo pouzit odpovidajici bezdratovou technologii? Zigbee existuje uz aspon 15 let a umi meshove site, coz by melo resit tvuj problem. Prodavaji se moduly ktere maji implementovany zigbee stack - nejakou softwarovou vrsrvu, ktera ti to poresi. Ja sem s tim osobne nic neprogramoval, pouze sem navrhoval HW s takovym modulem, ale driv nez se objevily vhodne senzory, tak projekt zdechnul...
24.03.2022 (12:47:17)  # IP X
Igi obalka :
Díky vám oběma.
rayer: Sensory jsou už starší, takže mesh nepřipadá v úvahu, natož použití zigbee. Ale dívám se na zigbee tree topologii a je to přesně tak, jak to mám já. Snad někde najdu jak tam řeší přiřazení kdo má co vyčítat..
Přezdívka:
Heslo:
Text: