Diskuze - danyk.cz

Vlákno z kategorie: Diskuze s obrázky
Celkem 6 odpovědí.


5.04.2022 (09:48:53) K # IP X
ChaoticNeutralCzech obalka :
Rozumím správně, že takhle to chodí s LED lineárními trubicemi? (Nevím, jestli se komerčně vyrábí ten PTC "startér".)
OBRÁZEK
Štvou mě výrobci, kteří prostě řeknou "zkratujte tlumivku a použijte dodaný startér" a nedají vědět, zda se jedná o zářivku s jednostranným nebo oboustranným napájením. Skvělé, když chcete o víkendu, dokud jste u babičky, modifikovat svítidlo s rozbitým elektronickým předřadníkem pro LED trubici (která dorazí z e-shopu následující týden), a nevíte, co kam zapojit, aby jí to pak fungovalo, až ji nainstaluje. Třeba EMOS (narozdíl od T-LED) to u žádné ze svých trubic (k 4. 4. 2022) na webu neuvádí, ale podpora potvrdila, že všechny mají jednostranné napájení. (A to se jmenují PROFI PLUS a jsou jediné dostupné s 4000 K a ≥150 lm/W požadovaných rozměrů.)
5.04.2022 (22:27:46)  # IP X
toman:
Aka je otazka? **02 Vsak to vypichnes a prepojis za pomoci dratu v tom svitidle a je sumak kde to ma napajanie. Uplne jedno ci to bola storocna TESLA alebo nieco novsie, vzdy to dociahne napojit L a N z privodnice. Also na mrtki ako EMOS apod. by som sa vykaslal >> LEDVANCE / PHILIPS. Je potom vtipne ked trubica sla 30 let a posrata lacna LED-ka chcipne co rok.
5.04.2022 (23:54:36)  # IP X
franta:
Ale vždyť ti to napsali zcela přesně.
Když musíš použít dodaný startér (který má v sobě zkratovací propojku), tak je to trubice s jednostranným přívodem.

S oboustranným přívodem startér netřeba.**02
6.04.2022 (10:33:56)  # IP X
ChaoticNeutralCzech obalka :
>toman: Uplne jedno ci to bola storocna TESLA alebo nieco novsie, vzdy to dociahne napojit L a N z privodnice.
Myslím, že jsem se vyjádřil dost přesně, ale patrně bude potřeba ještě něco zjednodušit:
• to, čemu říkáš "stoletá TESLA", je obyčejná zářivka. Potřebuje předřadník nebo tlumivku a startér. Pro LED trubici musíš svítidlo upravit tak, aby na příslušných svých kontaktech měla L a N. U svítidla s elektronickým předřadníkem to znamená jej vyřadit a dráty od patic(e) G13 připojit do svorkovnice, kde je přívod síťového napětí.
• Svítidlo je u babičky, odešel mu el. předřadník a nemá cenu ho opravovat. Úpravy v jeho zapojení jsem musel dokončit, dokud jsem u ní byl o víkendu, ona pak jen vloží LED trubici, která jí přijde doručovací službou o pár dní později. Problém je, že jsem nevěděl, co kam zapojit, protože některé zářivky mají přívod jednostranný a některé dvoustranný. Dokonce jsem to ilustroval na obrázku.
>toman: mrtki ako EMOS apod. by som sa vykaslal
Vím, že EMOS v LED žárovkách (těch ve tvaru hrušky) LED čipy smaží na hranici jejich proudového i teplotního rozsahu. Tím dosahuje účinnosti kolem 100 lm/W a životnosti kolem dvou let (závisí na svítidle a způsobu používání). Ovšem co se týče LED žárovek E14, tak si nepomůžeš, protože to dělají všichni výrobci – ledaže by sis je objednal z Dubaje. Video o tom dělal Big Clive a nedávno i Danyk, který je pro lidi v této diskuzi snad „povinná četba“.
K trubicím G14 o délce 60 cm: všechny mají, bez ohledu na výrobce, stejné rozměry, a proto je jejich schopnost odvádět vlastní teplo do okolí (v K/W z hlediska case-to-ambient) téměř shodná. Kterému z těchto výrobků bys proto věřil více, že si udrží rozumnou teplotu čipů, a tedy jejich vysokou účinnost a životnost?
• příkon 10 W, sv. tok 950 lm (95 lm/W), záruka 2 roky, cena 110 Kč,
• příkon 7,3 W, sv. tok 1100 lm (150 lm/W), záruka 5 let, cena 160 Kč?
Naprostá většina má podobné specifikace jako první uvedený produkt a jediná, která se blíží EMOS 73215, je HBN60 od T-LED, tu ale neseženu. Jestli víš o nějaké té tvé PHILIPS trubici T8/G13 o délce 60 cm a barvě 4000-4500 K, která má taky záruku 5 let a účinnost ≥140 lm/W, která se dá sehnat v ČR v jednotkovém množství s rozumnou dodací lhůtou, tak dej vědět.
To, že zářivková trubice může vydržet desítky let, vím, ale babička bohužel koupila předřadník, co chcípnul po asi osmi letech a sejmul přitom trubici. Nebudu v něm vyměňovat zkratované NPN tranzistory D13003X ani se pokusit sehnat jiný, který stojí přes 200 Kč, když vidím jejich výdrž.
franta: Když musíš použít dodaný startér (který má v sobě zkratovací propojku), tak je to trubice s jednostranným přívodem.
Problém je, že někteří výrobci ti dodají "placebo-startér", který je na obrázku nakreslen zeleně - s rozpojenými kontakty.
>toman: Aka je otazka?
To jsem nevěděl, že je třeba v diskuzi příspěvky vkládat ve stylu otázka-odpověď. Dobře, vyjádřím se otázkami:
1. Je moje chápání zapojení LED trubic, které jsem ilustroval na obrázku, správné, nebo máte výhrady?
2. Co si myslíte o tom, že někteří výrobci nedají vědět, zda se jedná o trubici s jednostranným či oboustranným přívodem?
Nebo máte handicap, že nepřečtete žádnou větu, která nekončí otazníkem? Mám přepsat celý svůj původní příspěvek na otázky?
6.04.2022 (13:00:20)  # IP X
toman:
Konecne na vecnu otazku, samozrejme, ze existuje, napr.:

7.5W 4000K 1100lm
https://www.ledvance.com/professional/products/lamps/le...

V sekcii downloads mas obsiahly instalacny navod pre rozne scenare aj s fotkami.. to je proste produkt so v sim vsudy.
6.04.2022 (22:14:28)  # IP X
ChaoticNeutralCzech obalka :
toman: samozrejme, ze existuje, napr.: 7.5W 4000K 1100lm
To je hezké, ale LEDVANCE to jen tak spotřebitelům neprodává, a nenašel jsem žádný český e-shop, který by ji vedl. Místo toho jsem našel dvakrát dražší https://www.lepsi-svetlo.cz/p/ledvance-substitube-t8-g1... s lepšími vlastnostmi, ale to už jsem musel dost pátrat... Vypadá skvěle, má 164 lm/W a dost možná ji koupím příště, ale každopádně by měl výrobce i prodejci zamakat na SEO, protože jsem na ně předtím ani po několikahodinovém hledání nenarazil. Navíc není na skladě, takže by babička dva týdny vařila v šeru.
Každopádně dokumentace perfektní, nečekal jsem, že bych dostal i spektrum a úhly vyzařování.
7.04.2022 (13:53:11)  # IP X
toman:
Aspon u nas to ide bezne kupit u velkych predajcov ako napr. VEREX-ELTO, HAGARD-HAL a pod. Neviem ake firmy su u vas, mozno aj tieto.. Ale ano, e-shop ktory by mal specializovane LEDVANCE/PHILIPS velky sortiment nieje.
Přezdívka:
Heslo:
Text: