Diskuze - danyk.cz

Vlákno z kategorie: Hlavní diskuze
Celkem 14 odpovědí.


22.06.2013 (17:32:00) K # IP X
PATOLOG (web) :
Mám gramoradio Moderato 1037A s chassis HC16 a vložkou VK, rádio hrá plus mínus obstojne ( http://boginjr.com/1037A_radio.mp3 ) ale pravdepodobne asi bude treba vymeniť vložku ( http://boginjr.com/1037A.mp3 ) - spievaný hlas dosť drnčí hlavne u hlasnejších pasáží, znie to ako Jožo Ráž zo starých nahrávok ( 0:32 a 1:10 ) a navyše nehrá pravý kanál - u rádia hej.

Tá vložka tam je tuším nejaká VK a podľa http://www.oldradio.cz/gramofon/hc16.htm píše, že tam sadne magnetodynamická i kryštálová vložka. Nemenila sa minimálne od môjho narodenia, ale nie že by sa to gramoradio nejak denne počúvalo, to nie.

Môj dotaz, oplatí sa ju vymeniť? Ak áno, mám zohnať magnetodynamickú, či ekvivalent tej kryštálovej (VK) ? Nedisponujem totiž silomermi alebo kalibračnými zariadeniami na vyvažovanie prenosky, takže či sa do toho oplatí investovať dvadsať eur - takto to IMHO tie platne likviduje.

Obe nahrávky som zriadil bez korekcií.

Vďaka
22.06.2013 (18:19:06)  # IP X
milan:
Jestli nehodléš ohrávat desky denně, tak si pořiď krystalovou.
časem, a nebo vlhkem ta přenoska ztrácí výkon. mám jich deset, a každá hraje jinak silně.
nejspíš to bude mít stereodekodér, takže chybu bych hledal v něm. můžeš mít i zašpiněné kontakty v přepínači na gramofon - odpojí jen výstup z rádia a připojí přenosku. nic víc.
22.06.2013 (18:33:48)  # IP X
PATOLOG (web) :
Denne určite nie. Kolega z práce prišiel, reku, ty počúvaš stariny tak som doniesol pár platní - a vzhľadom k tomu, že mám dnešné ucho zvyknuté už na stream núl a jednotiek z MP3jek, hneď bolo jasné, na koľkú bije **02

Ale rovnako zahuhlané je to viacmenej i u iných platní, takže to bude asi tou vložkou.

Čo sa týka toho prepínača - vďaka za nápad, pozriem. Ten pravý reprák hrá, ale tak na desať percent hlasitosti toho ľavého, a nejak skreslene.

Stereodekodér, to sa nachádza priam v tej vložke, alebo v celej prenoske?

Ohľadom tej vložky, našiel som
http://www.gme.cz/gramofonove-prenosky/gramofonova-pren...
príde mi divné, že to má dve ihly.. **02
22.06.2013 (19:55:07)  # IP X
Kremik obalka :
S tím stereodekodérem to je dobrý vtip **03 Jinak krystalová vložka s magnetodynamickou nemůže být záměnná. Pokud teda neupravíš ramínko a nepostavíš přídavný zesilovač. Pokud ta chvějka má dvě jehly, je to jakýsi safír na širokou drážku a gramofon je zcela určitě monofonní.
22.06.2013 (19:57:57)  # IP X
milan:
dvě jehly jsou, protože desky 78ot. mají jinej profil drážky. ty 33 a 45 nové mají mikrodrážku, a tak musí mít jinou jehlu. tou plechovou páčkou otočíš, a jehla se změní.
asi jsem špatně pochopil tohle:
a navyše nehrá pravý kanál - u rádia hej.
znamená to, že u gramce ti nejde jeden kanál, nebo u rádia?
vem tři zvonkové dráty, jednou rukou vem raménko gramce, druhou vytáhni tu přenostku. na krajích sou vroubkované výstupky, tak za ně. pak ty tři dráty napíchej místo té vložky, prostřední je stínění, a pust tam něco z telefonu nebo počítače. krystalová přenoska ggeneruje úroveň linkového signálu - nemá předzesilovač , takže není problém takto reprodukovat. aspoň zjistíš, jak je na tom koncový stupeň, který bude chtít vyměnit kondenzátory.
22.06.2013 (20:03:06)  # IP X
milan:
křemíku... gramofonová vložka VK4302 i VK4202 kterou mám doma, jsou stereofoní. nonofoní vložky končili s 70. léty.
22.06.2013 (20:15:33)  # IP X
milan:
to šásko HC16 mám doma, s megnetodynamikou. pokud si troufneš na předzesilovač (postavit a namontovat) tak mužeš koupit magnetodynamiku samozřejmě. bude to o něco lépe hrát, a můžeš nastavit i menší přítlak, takže to nebude "rýt desky" k té přenosce krystalové i jiné za pár desetikorun člověk běžně koupí náhradní jehlu. ona má určitou životnost, a jakmile se opotřebí, začne rýt desky.
jo a vem ubrousek, namoč ho do lihu a ve směru hraní tu desku cos přehrával projeď. pak to přestane "lupat" abys pak nenabyl dojmu jako kupa lidí, že gramofon prská šumí lupe přeskakuje a chrastí.
22.06.2013 (20:17:50)  # IP X
PATOLOG (web) :
Hm, tak napokon je tam tá ihla jedna, preklápaná z dvoch strán: jedna strana na 33, druhá na 45 ot/min; tá pôvodná VK u HC16 takú fičúru nemala..

U HC16 zámenná asi bude, niekde vovnútri sa vraj nachádza predzosilovač či kieho boha. Ale dám tam tú kryštalovú. Ten krám ma rozoberať nenapadne, už som videl ako to vyzerá vnútri. **34

Ten jeden kanál nejde len u gramafónu, u radia ide, takže to bude asi tou vložkou.
22.06.2013 (20:20:34)  # IP X
milan:
a schema ještě jsem zapoměl... http://lukas-peca.wz.cz/download/1037A_moderato.jpg
22.06.2013 (20:26:31)  # IP X
PATOLOG (web) :
Inak, ako ide odtiaľ tá vložka preč? vyzerá, že to drží na nejakej plechovej redukcii dvoma šrobmi, ale na kryštálové vložky tá tam má ostať. Čiže to ide normálne vysunúť?

Radšej sa blbo spýtam, ako to posrať **38
22.06.2013 (20:35:53)  # IP X
milan:
no tak ven by měla normálně jít tak, že jí vemeš a táhneš jí ven za ty vroubky na stranách. drží jen na kontaktech. ale já mám v tomhle šasi magnetodynamiku. ten plech je stínící, měl by tam zůstat. zkus s ní kejklat do stran a tahat dopředu. možná tam bude něakej zobíáček, ktterý ji drží. jedinný směr demontáže je dopředu rovně. zkus to pokoumat něak. neurvi u toho to raménko ale **01
rozebrat to jde, někde se to dešroubuje a pak se to bude tutově vytahovat směrem dopředu. pokud tě nebude k tomu nutit věrohodnost reprodukce, tak to nedělej **02
píchni do toho něakej audiozdroj a zkus jak to bude hrát.
předzesilovač pro magnetodynamiku se dodaval jen pokud se to koupilo v tuzexu, a někde vzadu budeš mít přepínač.
24.06.2013 (08:15:37)  # IP X
Kremik obalka :
Jo, tak už vím, co to jsou za vložky. Ty opravdu jsou stereo. Jako dítě jsem na nich hrával. Nevím už co to bylo za šasi, ale na talíři byl zespodu nalisovaný vypínací ocelový drátek, který rád praskal. I do těchto vložek se dala dát oboustranná jehla? Tak to jsem nikdy neviděl. Jen u starších typů, a to mě spletlo. Ta vložka by měla jít i opravit, v podstatě ji asi nic nebude, to bude jen nedokonalý kontakt polepu pieza s tím kolíkem vzadu. Jsou spojeny jen tlakem toho plastového pozdra. Ty vložky snad ani jinou závadu neměly. K nápravě by ale bylo třeba ji rozloupnout, a pak zase slepit, tak jsem to kdysi dělával, nebo možná by šlo něco šikovně strčit zezadu mezi plast a ten kovový kolík, aby se zvýšil tlak a kontakt se obnovil. Tak bych to udělal dnes, asi, ale už to fakt nepoužívám. Ještě asi i pár kousků budu někde mít. Jinak se jednoznačně přimlouvám pro výměnu za magnetodynamickou, ten zvuk s ní je úplně někde jinde, a životnost desek je pak snad desetkrát větší. Životnost savíru (krystalová vložka) je 150h, diamantu (magnetodynamická vložka) 1000h. Čistit desky nedoporučuju ničím. Stačí co pobere jehla, vic stejně odstranit nejde, jen se drážky více zanesou. Snad jediný neškodný způsob je proud čisté vody, pokud se nějak postaráme o zakrytí nálepky uprostřed. Toto čistění má smysl jen u silně znečištěných desek.
24.06.2013 (13:19:02)  # IP X
RayeR (web) :
Pokud to mysli s poslechem trochu vazne, tak bych to cele zahodil a koupil nekde v bazaru za par stovek nake modernejsi sasi a mag.dyn prenoskou. Nema cenu investovat do tohohle vraku a snazit se predelat teabant na mercedes. Obcas se daji koupit pekne kousky s propracovanym antiskate raminkem se zavazicky a pod. potom je kvalita zvuku radove jinde a navic je to mnohem setrnejsi k deskam nez krystalovka. Samozrejme u desek leta nicenych krystalovkou jim to uz puvodni zvuk nevrati...
Jen upozornuju, ze mag.sy. prenoska potrebuje specialni citlivy predzesilovac s korekcni charkou dle RIAA. Muze byt uz zabudovany v gramo a nebo lepsi zesilovace na to maji bezne uzpusobeny vstup. Naopak krystalova vlozka dava pomerne velike napeti ale potrebuje zesilovas s velikym vstupnim odporem, radove megaohmy, tam lze s vyhodou pouzit lamp...
24.06.2013 (18:20:55)  # IP X
milan:
no já bych chtěl magnetodynamiku. jenže... pouze s lampovým předzesilovačem **02 a gramec od tesly.
25.06.2013 (15:59:33)  # IP X
RayeR (web) :
Na gramec od tesly se zinkalovym talirem bych se vystral, vecina uz se jich casem zkroutila...
Přezdívka:
Heslo:
Text: